Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fler lärlingsplatser ska få unga i jobb

Publicerad: 5 september 2012, 13:54

Regeringen satsar 2,2 miljarder kronor nästa år för att skapa fler jobb åt unga. Fler lärlingsutbildningar och bättre betalt till utbildningsanordnare är en del i satsningen.


En stor del av pengarna i det så kallade ungdomspaketet, som sammantaget omfattar 8,1 miljarder kronor fram till 2016, ska gå till lärlingsutbildningar och till den gymnasiala yrkesutbildningen. Antalet utbildningsplatser inom yrkesvux och lärlingsvux ökas också tillfälligt.

Lars Tullstedt, ansvarig för utbildningsfrågor på Sveriges byggindustrier, BI, välkomnar beskedet.

– Det är precis det vi har efterfrågat. Vi har uppmärksammat behovet av att få mer platser inom vuxenutbildning och yrkeshögskolan. Det är uppenbart att det behövs mer pengar i systemet, säger han.

Särskilt glädjande är satsningen på yrkeshögskolan, enligt Lars Tullstedt.

– Där är det många utbildningar som inte kan beviljas i dag för att det saknas pengar. Trots att det finns behov har utbildningar inte kommit till stånd.

När det gäller satsningen på lärlingsutbildningar överlag, tycker BI´s utbildningsansvarige att det är viktigt att kvaliteten på utbildningarna säkras.

– Ett grundläggande problem med begreppet lärling är att det väcker förhoppningar, men om det inte kopplas till riktiga krav och resurser, blir det urvattnat. Därför är det bra att resurser avsätts för att stärka kvaliteten, säger Lars Tullstedt.

Lärlingsutbildningar kräver också resurser.

– På en lärlingsutbildning ska minst hälften av utbildningstiden, ungefär 60 veckor, tillbringas ute i företaget. Det är ganska krävande för företaget att ta in en gymnasial lärling och dessutom stå för teori och praktik, säger Lars Tullstedt.

För att underlätta för utbildningsanordnare och företag som erbjuder lärlingsplatser föreslår regeringen att det så kallade anordnarbidraget ska permanentas och höjas från 15 000 kronor per år till 30 000 kronor per år.

– Det är bra. Det visar att regeringen har förstått vår oro, säger Lars Tullstedt.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.