onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Flera tusen vita jobb kommer att försvinna”

Publicerad: 25 mars 2015, 11:34

Regeringen vill införa ett investeringsstöd för hyresrätter.

Regeringen presenterade i dag sitt nya förslag som går ut på att flytta pengar från rotavdrag till subventioner för byggande av små hyresrätter för unga samt äldrebostäder. Förslaget får frän kritik från både oppositionen och Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

regeringenStefan LöfvenbyggpolitikPolitikhyreslägenheterROT-avdragbostadspolitikhyreskontrakthyresrätterinvesteringarinvesteringsstöd

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Regeringen avser att sänka rotavdraget. Skälet till sänkningen ska vara att det blivit för dyrt.

– Kostnaderna för rotavdraget har bara ökat och ökade enligt prognoserna med 2 miljarder kronor bara under 2014, säger Magdalena Andersson.

Enligt de siffror som regeringen presenterade på dagens presskonferens var den totala kostnaden för rotavdraget 17 miljarder kronor under 2014.

Regeringen vill sänka den statliga subventionen för rotarbeten från dagens 50 procent till 30 procent något som ska minska utgifterna från statskassan med 6 miljarder kronor. Regeringen vill satsa de pengarna på att bland annat bygga mindre hyresrätter och äldreboenden samt energieffektivisering av miljonprogrammet.

– Vi kan inte lägga hur mycket pengar som helst på ombyggnad. Vi behöver nya bostäder så att företagen vet att de anställda kan hitta någonstans att bo och unga kan få sin första lägenhet, sa statsminister Stefan Löven vid presskonferensen.

De statliga pengarna till byggandet av nya hyresrätter ska fördelas via investeringsstöd som uppgår till 3,2 miljarder kronor per år. Pengarna ska villkoras så att en hyresrätt som får stöd får en maxhyra. En 30 kvadratmeters lägenhet får inte ha en högre hyra än 3 600 kronor i månaden.

Regeringen hoppas att denna satsning ska göra att dess mål på att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder mellan 2015 och 2020.

Förutom investeringsstödet ska 3 miljarder kronor per år satsas på bland annat stöd till kommuner, energieffektivisering av miljonprogrammet samt stöd till byggande av äldrebostäder.

Annie Lööf, partiledare för Centern, är mycket missnöjd med förslaget och säger till TV4 att det bara är ett sätt att flytta pengar till de stora byggbolagen och göra massor av vita jobb inom rotsektorn svarta.

Även Sveriges Byggindustrier är missnöjda med förslaget.

– Om den planerade försämringen blir verklighet kommer kvittot att komma snabbt, den svarta sektorn kommer återigen att tränga undan flera tusen vita jobb och många seriösa företag kommer att försvinna från konsumentmarknaden, säger Peter Löfgren för Byggbranschen i Samverkan.

Han har dock ingen utredning att luta sig emot när det gäller att tusentals jobb verkligen kommer att försvinna från den vita sektorn med det minskade rotavdraget.

– Det är en uppskattning, säger han.

Han tycker att det är synd att regeringen på det här sättet ställer två goda saker mot varandra.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är skeptisk till regeringens förslag till investeringsstöd för hyresrätter. Han säger att det är en missuppfattning att hyresrätten är en billig boendeform.

– Det här är ett steg tillbaka.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev