Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

FOI hjälper kommunerna planera för extremväder

Publicerad: 7 juli 2011, 14:02

Även om allt utsläpp av koldioxid upphörde i dag så skulle klimatförändringarna fortsätta av egen kraft under lång tid.


Totalförsvarets forskningsinstituts marknadsutvecklingschef Maria Bergstrand berättade under ett seminarium anordnat av tidningenMiljöaktuellt på torsdagen om de risk- och säkerhetsanalyser som görs i forskningsprogrammet Climatools, som hon leder sedan fem år.

– De närmaste hundra åren får vi se förändringar som det i tidigare perioder tagit tio tusen år på sig. Med Climatools har vi förökt skapa bilder av vad detta kommer att medföra för de delar av vårt samhälle där all verksamhet faktiskt bedrivs,i våra kommuner, säger Maria Bergstrand.

Det vi måste ta med i beräkningen är inte en stadigt stigande temperaturhöjning på några grader utan att konsekvenserna av detta kommer att bli mycket tvära kast mellan väderfenomen vi tidgare alltid uppfattat som mycket ovanliga ytterlighetsfenomen.

– Det handlar om värmeböljor, extrem nederbörd, översvämningar, stormar. Vårt program handlar om hur våra kommuner måste planera för detta.

Har kommuner och landsting resurser att ta hand om gamla människor som far illa i en värmebölja? För ett par år sedan drabbades Frankrike av många döda pensionärer i samband med en lång period av extrem hetta och upptäckte då att man saknade all beredskap.

Climatools har i år lett till att bland annat Stockholmskommunen Salem inlett sitt planeringsarbete.

– Det är viktigt att detta nu snabbt omsätts i hela landet, säger Maria Bergstrand.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.