tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fokus på de statliga hindren för bostadsbyggandet

Publicerad: 18 december 2015, 14:19

"Det är viktigt att samarbetet mellan kommun och stat förbättras, förtydligas och effektiviseras", säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier i en kommentar till betänkandet från Planprocessutredningen som på fredagen överlämnades till bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Ämnen i artikeln:

länsstyrelsenbyggpolitikPolitikbostadsbyggandebostadsutvecklingbygglovtillfälliga bygglovdetaljplaner

Det är en förutsättning för att få förutsägbarhet och kvalitet i både samhällsutveckling och detaljplaneprocessen, understryker Ola Månsson.

I utredningen framkommer att kommunerna ser otydligheter i statliga krav vad gäller både innehåll och omfattning och upplever detta som ett hinder för bostadsbyggandet.

– Statens roll för en smidigare och enklare hantering av planprocessen har inte fått samma fokus som kommunernas under de senaste åren. Därför är det välbehövligt med förslag för att förbättra även den, säger Ola Månsson.

Planprocessutredningen föreslår att länsstyrelsen ska yttra sig på ett bindande sätt under planarbetets gång. Det kan vara viktigt att kommunen snabbt får besked om länsstyrelsens inställning i vissa frågor som t.ex. buller och riksintresse för att kunna handlägga ärendet vidare. En snabbare planprocess gynnar inte minst små och medelstora företag och ökar deras möjlighet att bidra till ett ökat bostadsbyggande samt förbättrar konkurrenssituationen.

– Vi ställer oss helt bakom tanken att kommunerna ska kunna begära planeringsbesked från länsstyrelsen. Rätt använt kommer förfarandet att spara tid både för kommuner och privata aktörer, säger Ola Månsson.

Utredningen föreslår också att utformningsfrågorna prövas i bygglovsskedet istället för i detaljplanerna. Den ordningen kan mycket väl vara alldeles utmärkt, men det innebär att kommunernas bygglovsavdelningar måste stärkas kompetensmässigt för att avgöra utformningsfrågorna och för att kunna klara av hålla korta handläggningstider.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev