Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förändring i Lex Laval har lämnats till lagrådet

Publicerad: 19 december 2016, 12:14

Regeringen vill riva upp Lex Laval. Nu går ärendet vidare till nästa instans.


Regeringen vill att lagändringarna gällande nya utstationeringsregler ska träda i kraft den 1 juli 2017. Men innan dess ska lagrådet tycka till.

De föreslagna lagändringarna innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal i förhållande till utstationerande arbetsgivare, ytterst med stöd av stridsåtgärder. Den så kallade bevisregeln i utstationeringslagen tas alltså bort, skriver regeringen i samband med överlämnandet av förslaget till lagrådet.

De arbets- och anställningsvillkor som facket kan gå till strid för är också fortsättningsvis begränsade till minimivillkoren i den så kallade hårda kärnan i utstationerings­direktivet. I lagrådsremissen föreslås också bestämmelser om ökad transparens och förutsebarhet vid utstationering som ska förbättra möjligheterna för utländska arbetsgivare att i förväg ta reda på vilka villkor som gäller på svensk arbetsmarknad.

Regeringen föreslår också att facket ska få särskilda kontrollbefogenheter för att kontrollera att avtalet följs. En utstationerande arbetsgivare ska också vara skyldig att på begäran utse en förhandlingsbehörig företrädare.

Utstationerade arbetstagare som inte är medlemmar i den avtalsslutande arbetstagarorganisationen ska även ha rätt att utkräva vissa kollektivavtalsvillkor i svensk domstol, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Lagförslag ska riva upp lex Laval

"Regeringens förslag är klåfingrigt"

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News