fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Före detta språkrör blir ny bostadsminister

Publicerad: 25 maj 2016, 09:58

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar de nya ministrarna. Foto: Regeringen

Ny bostadsminister är Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson. I samband med utnämningen till bostadsminister sa han att han ser det som sitt viktigaste uppdrag att de pågående bostadssamtalen resulterar i en uppgörelse.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


På en presskonferens vid lunchtid i dag den 25 maj 2016 presenterade statsminister Stefan Löfven (S) en ny regering. Totalt finns tre nya statsråd i regeringen. Dessutom har flera ministrar fått nya eller förändrade uppdrag. Till exempel är Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin nu vice statsminister och får titeln minister för internationell utveckling och klimat, i stället för som tidigare biståndsminister.

Utöver den nya bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) är Ann Linde (S) ny EU- och handelsminister, och Karolina Skog (MP) är ny miljöminister.

Regeringsombildningen är ett resultat av att två ministrar, bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och miljöminister Åsa Romson (MP), avgått under våren.

Läs mer: Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår.

I samband med att statsminister Stefan Löfven (S) presenterade den nya regeringen nämnde han det stora behovet av nya bostäder som finns och upprepade målet att bygga 700 000 nya bostäder till 2015.

– Det här kräver en bostadspolitik av ett mycket mer offensivt slag än vi har sett på ett halvt sekel. Peter Erikssons uppdrag är att bygga, och bygga mycket, sa Stefan Löfven.

Peter Eriksson var språkrör för Miljöpartiet mellan 2002 och 2011 tillsammans med Maria Wetterstrand. Han har även varit riksdagsledamot 1994–1998 och 2002–2014 samt kommunalråd i Kalix kommun 1999–2004. Sedan valet 2014 är han också ledamot av Europaparlamentet, ett uppdrag som han nu lämnar.

– Jag är ödmjuk och stolt över att få leda det här viktiga arbetet. Jag tror att min erfarenhet kan vara viktig för att klara det här jobbet, sa Peter Eriksson på presskonferensen och nämnde arbetet med de blocköverskridande bostadssamtalen som pågår som sitt viktigaste uppdrag som bostadsminister.

Läs mer: Peter Eriksson om sitt nya uppdrag.

Även Sveriges Byggindustrier lyfter fram Peter Erikssons breda politiska erfarenhet som en fördel.

– Peter Eriksson har erfarenhet av politik på alla nivåer, från kommun till EU-parlament. Med tanke på bostadsmarknadens situation borde det vara en fördel. Vi hoppas på ett bra samarbete, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev