Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Försäkrare ställs mot byggare i nytt förslag

Publicerad: 26 april 2013, 09:46

Försäkringsbolaget ska bli husköparens partner gentemot byggare och konsulter. Så blir det om den nya åtgärdandeförsäkring som regeringens utredare vill se införs. Den nya försäkringen är tänkt att ersätta dagens byggfelsförsäkring.


Regeringens utredare, Björn Hedlund, som är tekniskt råd på mark- och miljööverdomstolen i Nacka, framhåller som den största nyheten i den nya åtgärdandeförsäkringen att försäkringsbolaget får rollen av en ”stark och kompetent partner” till husköparen.

Byggindustrin har tagit del av innehållet i ett utkast till betänkande. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) får utredningen den 15 maj.

Enligt utredning ska det alltid finnas åtgärdandeförsäkring vid nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad av en- och tvåbostadshus, liksom vid nybyggnad av flerbostadshus som är avsedda för bostadsrättsföreningar eller som ska bli ägarlägenheter. Också fritidshus ska ha åtgärdsförsäkring.

Som vi berättade i Byggindustrin 10.2013 ska den nya försäkringen ska också gälla för utvecklingsfel. Det hårt kritiserade undantaget försvinner enligt förslaget.

Utredaren Björn Hedlund konstaterar att dagens byggfelsförsäkring inte uppfyller de krav som man kan ställa och att kritiken mot försäkringen har varit massiv.

Familjer med fuktskadade bostäder har blivit utan ersättning när fuktskador i hus med enstegstätade fasader med tunnputs har betecknats utvecklingsfel.

Om den nya försäkringen blir verklighet får försäkringbolagen får en ny roll där de kan ställas mot entreprenörer och konsulter. Den nya försäkringen skulle innebära att det är försäkringsbolaget som måste utreda skadan och ställa krav på entreprenören.

Med åtgärdandeförsäkringen ska först felen åtgärdas, därefter ska man ta reda på vem som bär ansvaret. Enligt utredningen har skadedrabbade husägare med dagens försäkring ofta haft försäkringbolaget som motpart, utöver entreprenören. Nyligen berättade SVT att 19 husägare i Karlshamn har stämt ett försäkringsbolag för att de inte får hjälp med sina enstegstätade fasader. Sådana situationer ska inte behöva uppstå i framtiden, enligt utredningen.

Det blir försäkringsbolagets sak att kräva återbetalning, regress, från till exempel entreprenören eller konsulten, om det skulle finnas skäl för det.

Den nya försäkringen blir mycket mer omfattande än dagens. Det innebär ökade kostnader för försäkringsbolagen. Enligt utredaren kan det leda till att premierna stiger med 15–20 procent. Bedömare som Byggindustrin har talat med tror att premierna kan stiga betydligt mer än så.

Men utredaren tror att fler försäkringsbolag kan bli intresserade av att ge sig in på marknaden med den nya försäkringen. Ökad konkurrens skulle då bidra till att hålla tillbaka premierna.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.