fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förslag om hyresförhandlingar får kritik

Publicerad: 11 maj 2016, 10:14

Sabo och Hyresgästföreningen överens om att snabba på hyresförhandlingarna. De här hyresbostäderna ligger i Harplinge i Halmstad kommun. Foto: Elin Bennewitz

Förhandlingsarbetet mellan parterna ska bli effektivare och leda till färre konflikter. Hyresförhandlingarna får som högst ta tre månader. Men de verkliga problemen med hyressättningssystemet påverkas knappast av dessa förslag, enligt fastighetsägare, byggare och offentliga utredningar.

Ämnen i artikeln:

bruksvärdessystemetpresumtionshyrorHyresgäsföreningenSaboClaes StråthBjörn WellhagenFastighetsägarnabyggpolitikPolitik

Claes Stråth har överlämnat sina förslag för regeringen om hur hyressättningssystemet ska utvecklas. Bakom förslagen står nu både Hyresgästföreningen och Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

Vid tvister ska en skiljenämnd under en opartisk ordförande fatta bindande beslut och det gäller såväl hyressättning som vad som händer när presumtionshyror löper ut efter 15 år.  För dessa införs en spärregel som förhindrar att hyra sänks.

Uppdraget att ena Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna Sverige gavs i mars till Claes Stråth, Medlingsinstitutets förre generaldirektör av dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan.  I förra veckan hoppade Fastighetsägarna av samtalen som de menade enbart gällde marginella förändringar av systemet istället för att diskutera nödvändiga strukturella frågor.

Läs mer: Avhopp stoppar viktigt samråd om hyressättning.

Det som föreslås går inte på djupet med problemen, konstaterar Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

– Det är som en bil från 1970 med hackande och knappt fungerande motor som man vill fixa genom lacka om den.

Förslagen lämnar dessutom obesvarat hur ombyggnationer värderas i förhållande till nybyggnation. Det är allvarligt, menar han.

I Fastighetsägarna Sveriges förslag ”En ny svensk modell är möjlig” föreslås en färdplan för en långsiktig förändring som tagits in i rapporten som bilaga trots avhoppet från utredningen.

I den betonar fastighetsägarna att kritiken mot hyresregleringen inte ska misstas för en önskan om en hyresmarknad utan regleringar.

”Hyresreglering behöver inte vara fel, tvärtom, men om den är olyckligt utformad skapar den fler problem än den löser.”

Syftet med att reformera hyressättningen är att få en väl fungerande hyresmarknad där hyresgästerna upplever marknaden som attraktiv och rättvis, menar fastighetsägarna. En reformerad ordning för hur hyran bestäms är ett fösta steg för att öka bostadsproduktionen och skapa balans mellan tillgång och efterfrågan på bostäder i storstadsregionerna.

Det är dessa problem som Boverket, Bostadskreditnämnden och flera statliga utredningar de senaste åren pekat ut som orsaker till en betydande del av bostadsbristen. I november 2013 skrev Boverket:

”Utifrån en samhällsekonomisk analysmodell uppskattas att bruksvärdessystemet gör att det fattas cirka 40 000 hyreslägenheter i landet, främst i Stockholm och Göteborg och Göteborg. Systemet är orsak till en betydande del av bostadsbristen.”

Claes Stråth sammanfattar i slutet av sin rapport hur systemet för hyressättning är komplicerat och det som parterna förfogar över kan enbart lösa en del av problemen på bostadsmarknaden. Det har också varit omöjligt att lägga fram förslag som samtliga parter på hyresbostadsmarknaden kan ställa sig bakom.

Hyresgästföreningen och Sabo har åtagit sig att omedelbart genomföra förändringarna de enats om.

Relaterade artiklar

Avhopp stoppar viktigt samråd om hyressättning

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev