fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Frågetecken kring Alliansens byggsatsning

Publicerad: 20 augusti 2014, 09:37

Bild 1/2  Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, menar att det finns flera öppna frågor i moderaternas och alliansens byggsatsningar. Foto: Rosie Alm Foto: Rosie Alm

Bostadsbyggandet har seglat upp som en av de hetaste frågorna i valrörelsen. Fredrik Reinfeldts senaste utspel om totalt 150 000 nya bostäder skulle innebära cirka 300 000 årsarbetstillfällen i byggbranschen.

Ämnen i artikeln:

val 2015sverigebyggetbyggpolitikPolitikbostadsbyggandebostadsutveckling

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Det är nödvändigt både för branschen och för samhället. Byggande är en förutsättning för tillväxt och ökad välfärd, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Men det finns frågetecken kring finansieringen av infrastrukturen, de nya bostäderna och kring branschens kapacitet.

– Den exakta finansieringen av infrastrukturinvesteringarna är oklar, vad kommer lösningarna att betyda för byggföretagen? Vilka förutsättningar gäller för de byggrätter som ska säljas? Det finns flera öppna frågor i moderaternas och alliansens byggsatsningar, säger Björn Wellhagen.

Sedan handlar det också om vilka möjligheter branschen har att genomföra satsningarna. Finns det resurser maskinellt och personellt? Det gäller att utbildningssystemet hänger med så att det finns utbildningsplatser.

– Vi har nu exempelvis sedan många år brist på platschefer. Under högkonjunkturen i mitten av 00-talet klarade vi oss ganska bra. Vi hittade folk utomlands. Det finns en förmåga hos branschen att finna lösningar. Byggbranschen är bra på att trolla med knäna och lösa de svårigheter som uppstår säger Björn Wellhagen.

Han ser dock ingen uppenbar risk för överhettning. Men troligtvis kommer det att krävas ett tillskott av arbetskraft från andra länder.

– Globaliseringen medför att branschen har större möjlighet att jämna ut toppar och bottnar i konjunkturen. Alla länder toppar inte samtidigt, säger Björn Wellhagen.

Relaterade artiklar

Alliansens superpaket för infra boende och jobb 

Moderaterna tar byggkampen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev