Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Från rännstenen till stjärnorna

Publicerad: 22 maj 2008, 12:16

Webb-byrån Norweb på Östermalm i Stockholm är utsedd till det Fulaste kontoret. Slutstriden mellan de inskickade bidragen var jämn och hård, men slutligen kunde juryn enas. I juryn ingår bland annat Martin Timell, programledare och f d kulturminister Leif Pagrotsky.


Varför tävlar man om det fulaste kontoret?

- Vi vill med tävlingen visa att ingen arbetsplats är för hopplös och att man med relativt enkla medel kan åstadkomma såväl fenomenal funktion som fördelaktig form. Årets tävlingsbidrag har återigen visat att det är ett stort antal medarbetare i Sverige som försöker prestera på toppnivå i totalt undermåliga arbetsmiljöer, säger Sture Nilsson, vd på Struktur.

Tävlingen som gick för tredje året i rad arrangeras av Struktur och Elle.
En namnkunnig expertjury bestående av: Martin Timell, programledare, Leif Pagrotsky, f d kulturminister, Thomas Sandell, arkitekt, Torsten Jansson, styrelseordförande New Wave Group, Gunilla Allard, formgivare, Ingegerd Råman, formgivare, Sture Nilsson, vd Struktur, Lotta Lewenhaupt, redaktionschef, Elle Interiör och Svante Öqvist, chefredaktör Elle Interiör, hörsammade vinnarnas nödrop. Ett nödrop som resulterade i en helt ny arbetsplats från Struktur.

I Norwebs ansökan stod bl a att läsa:
- Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna. Oscar Wildes odödliga citat summerar Norwebs arbetssituation.

- Som en del av Sveriges bästa byrå 2007 kan vi inte annat än skämmas men samtidigt avundsjukt snegla uppåt. För vi arbetar, bokstavligen i källaren. Inget fel med det alls. Egentligen. Om det inte hade varit för att det ser ut som ett tillhåll för illegal verksamhet på 70-talet. Och med vetskap om att vår samarbetspartner, Fältman & Malmén sitter sju våningar upp, på vinden med utsikt över takåsarna och vid kalla nätter en stjärnklar himmel med chans att skåda kosmiska vidunder. Kanske kommer vi aldrig att få se ljuset eller blicka ut över takåsarna. Kanske kommer vi aldrig få utmärkelsen "Sveriges bästa webbyrå". Kanske är Fältman & Malméns vind det närmaste stjärnhimmel vi kommer. Det kan vi acceptera. Men vi behöver hjälp att acceptera det. Er hjälp. En finare arbetsplats i "rännstenen" skulle lyfta oss, imaginärt, till mycket höga höjder. Sedan om det räcker ända upp, det återstår att se. Ödmjukast från en källare på Övfre Östermalm.”

Juryns motivering lyder:
Hur kan det vara möjligt att en av landets mest kreativa webbyråer kan fungera i en så okreativ miljö? Undrade juryn, och såg till att rännstensungarna på Norweb fick skåda ljuset från stjärnorna.

- Vi är jätteglada och tacksamma över vår nya arbetsplats. Nu har även hunden Ebba fått en egen fin kudde att ligga på, säger Ellen Ström, ad på Norweb.

Struktur är ett företag som specialiserat sig på att hjälpa andra företag att genomföra arbetsplatsförändringar, byta eller göra om lokaler eller förbättra servicefunktioner.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.