Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fritt fram att bygga ny kärnkraft

Publicerad: 5 februari 2009, 10:59

Förbudet mot nybyggnad av kärnkraft hävs. De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken. Uppgörelsen innebär att nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut och paketet innehåller också en storsatsning på vindkraft, förnybara energislag och energieffektivisering.


Fram till 2020 ska också olja och andra fossila bränslen som används för uppvärmning försvinna. Kraftvärme, vågenergi, vindkraft och solkraft blir nya viktiga energislag i Sverige, enligt regeringen. Men också kärnkraft och vattenkraft blir fortsatt viktigt.

För två år sedan antydde Centern att partiet kunde vara på väg mot en omsvängning i kärnkraftsfrågan. Tidigare har det hetat att Centern vill fasa ut kärnkraften i "balanserad takt". Men i mars 2007 uteslöt Centerledaren Maud Olofsson inte att det kan byggas kärnkraftverk i Sverige efter 2010 - något som tidigare varit otänkbart inom Centern.

Centerledaren Maud Olofsson beskriver överenskommelsen som en nödvändig kompromiss. "Vi har lyssnat på varandra", säger hon. ”Vi kommer att ha de mest ambitiösa klimatmålen i Europa, ja hela världen”, säger Olofsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.