onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fritt fram för amorteringskrav 2016

Publicerad: 17 december 2015, 14:53

Lagrådet säger ja till regeringens förslag om amorteringskrav. Därmed kan de nya reglerna komma att införas den 1 maj nästa år enligt regeringens förslag.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Regeringens förslag att införa amorteringskrav på bostadslån står inte i strid med grundlagen. Det slog Lagrådet fast idag, torsdag den 17 december.

– I dag har vi tagit del av Lagrådets yttrande om amorteringskravet. Lagrådet konstaterar att det föreslagna bemyndigandet inte står i strid med bestämmelserna i regeringsformen. Nu fortsätter arbetet med förslaget till amorteringskrav inom Regeringskansliet, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Enligt lagrådsremissen ska nya bestämmelser om amorteringskrav föras in i lagen om bank- och finansieringsrörelse. Förslaget innebär i korthet att banker och andra kreditinstitut som lämnar bolån till enskilda personer ska se till att villkoren för återbetalning är förenliga med en sund amorteringskultur och inte bidrar till alltför hög skuldsättning hos hushållen. Amorteringskravet ska enbart gälla för nya bolån.

Enligt förslaget bör lån som till personer som köper en nyproducerad bostad kunna undantas från kravet på amortering. Detta för att minska risken för att de nya bestämmelserna hämmar nyproduktion av bostäder. Undantag från amorteringskravet bör även kunna beviljas när vissa särskilda skäl föreligger, exempelvis närståendes dödsfall, arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa.

Det blir regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om amorteringskravet.

Nästa steg i processen är att en proposition ska överlämnas till Riksdagen. De planerade lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 maj 2016.

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav

■ Amorteringskravet innebär att nya bolånetagare ska amortera ner sina bostadslån till 50 procent av bostadens värde. Lån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.
■ De som lånar till en nyproducerad bostad ska kunna undantas från kravet.
■ Kravet är tänkt att gälla från och med den 1 maj 2016.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev