Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fyra bostadsnyheter ur budgeten

Publicerad: 18 september 2019, 12:16

Bostadsminister Per Bolund pratade budget under Business Arena Stockholm.

Foto: Anders Siljevall

Regeringen har presenterat sin höstbudget. På bostadsområdet märks återinförandet av investeringsstödet, krav på klimatdeklaration vid bostadsbyggande och återinförd gräns för uppskov av reavinstskatten.


Regeringens höstbudget är baserad på januariavtalet, överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Per Bolund, bostadsminister, var på plats under Business Arena i Stockholm och presenterade flera nyheter i bostadspolitiken som är med i budgetförslaget.

Investeringsstödet är tillbaka

Efter att ha tagits bort i Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget gör nu investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studenter comeback och anslaget föreslås öka med 600 miljoner kronor för år 2020. Januariavtalet har slagit fast att investeringsstödet ska koncentreras och effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Ett förslag om hur stödet ska se ut är just nu ute på remiss.

– Nivån för stödet blir 3 miljarder kronor per år, alltså samma som det landade på i slutet av förra året. Vi tittar över villkoren med målet att göra stödet så träffsäkert som möjligt, säger Per Bolund.

Reavinstskattens uppskovsgräns tillbaka

Gränsen för hur mycket reavinstskatt man får skjuta upp vid bostadsförsäljningar återinförs, men maxbeloppet dubbleras, från 1,45 miljoner kronor till tre miljoner kronor.
– Vi kommer att lägga in en hög växel framöver på skattesidan. Skuldsättningen i hushållen är en risk vi måste ta hänsyn till, säger Per Bolund.

Klimatdeklaration för byggnader

Regeringen avser att införa krav på klimatdeklarationer vid uppförande av byggnader från och med 1 januari 2022. För att genomföra de åtgärder som krävs för att göra detta på ett ändamålsenligt och effektivt sätt tillförs Boverket 10 miljoner årligen fram till 2022.

– Människor blir mer och mer medvetna om hur deras konsumtion påverkar klimatet. På bostadsmarknaden har det varit svårt, även om det har funnits en del olika certifieringar. Nu skapas starkare verktyg för både konsument och offentliga upphandlare för att göra klimatsmarta val. Det är viktigt att flytta fokus från användning till produktion när vi pratar byggandets klimatavtryck, säger Per Bolund.

Mer pengar till solceller

Ytterligare 500 miljoner under tillförs 2019 till investeringsstödet för solceller och för nästa år ökas medlen med 300 miljoner kronor.

– Dessutom togs bygglovskravet bort förra mandatperioden, säger Per Bolund.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.