Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Giftiga kemikalier kan döljas av ny EU-förordning

Publicerad: 13 mars 2009, 08:16

EU:s byggproduktdirektiv ska ersättas av en förordning. Förhandlingarna om förordningen ska vara slutförda under våren. Men Sveriges krav på redovisning av miljö- och hälsofarliga ämnen kan få stryka på foten.


– När man köper en byggprodukt så ska man få en prestandadeklaration som talar om hur produkten är ur till exempel hållfasthetssynpunkt och brandsynpunkt. På den deklarationen tycker vi även att farliga ämnen ska räknas upp, om det finns sådana i produkten. Det är det svenska förslaget, säger Anna Sander, departementsråd på miljödepartementet.

Byggproduktdirektivet har funnits sedan slutet av 1980-talet. Syftet med direktivet är att skapa ett gemensamt språk för hur byggprodukters prestanda ska redovisas när de släpps ut på marknaden. Exempelvis ska värdet på hur energieffektivt ett fönster är vara framtaget på samma sätt i alla medlemsstater.

Men direktivet har upplevts som krångligt och otydligt. Det har därför gått trögt för länderna att skriva in direktivet i den nationella lagstiftningen.

– Direktivet har tolkats lite olika, till exempel om CE-märkningen är obligatorisk, säger Anna Sander.

Därför har det omarbetats under ett par tre års tid. Tanken är att förordningen ska bli enklare, tydligare och få större genomslag. En förordning införs också omedelbart och i oförändrad form i hela unionen.

Europaparlamentets utskott för den inre marknaden och konsumentfrågor hade nyligen en omröstning om den kommande förordningen. Och Sveriges förslag om redovisning av farliga kemikalier finns nu med bland utskottets förslag till ändringar.

Om Europaparlamentet och EU:s medlemsländer kan komma överens kan förhandlingarna vara slutförda under våren. Då kan förordningen börja gälla år 2011. Annars hamnar byggproduktförordningen på den svenska regeringens bord under ordförandeskapet andra halvåret 2009.

De länder som inte stödjer Sveriges linje anser att EU:s kemikalielagstiftning Reach istället ska hantera frågan om farliga kemikalier i byggprodukter. Men detta vore olyckligt, anser Danielle Freilich, miljöchef på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

– Reach täcker inte det här. Vi stödjer den svenska regeringens krav på deklaration av farliga ämnen helt och fullt, säger hon.

Lars Jarnhammar driver miljöprojektet Basta, en databas för byggprodukter utan farliga ämnen. Han anser att det svenska kravet är själva nyckelpunkten i lagförslaget.

– Får vi en förordning som inte kräver att farliga ämnen redovisas så försvåras arbetet med att prioritera bort miljö- och hälsoskadliga produkter, säger han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.