Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Gruvboom ger bostadsbrist i Kiruna

Publicerad: 22 mars 2011, 13:54

Mellan 50 och 200 sökande till varje ledig lägenhet hos kommunala Kirunabostäder.


Kiruna ropar efter arbetskraft. Flera stora byggprojekt pågår. LKAB bygger en ny huvudnivå och det genererar jobb både i gruvan och hos andra bolag med koppling till projekteringen. Dessutom pågår arbetet med en helt ny järnvägssträckning.

Men för den som vill hyra sig en lägenhet i Kiruna just nu går det trögt. Fler och fler entreprenörer bor i husvagn och kommunala Kirunabostäder tar emot många förfrågningar om boende dagligen.

– Vi har 2 200 lägenheter och allt är uthyrt. Blir det en ledig lägenhet har vi mellan 50 och 200 personer som anmäler sitt intresse, säger kommunala Kirunabostäders vd Annelie Vinsa.

Intresset, bedömer Annelie Vinsa, kommer främst från personer som fått jobb och vill flytta till Kiruna. Även stadens egna ungdomar vill flytta hemifrån, men bo kvar på orten nu när tiderna är goda. Kötiden ligger på mellan två och tre år för att få ett hyreskontrakt i centrala Kiruna. Även i mindre orter som Vittangi och Svappavaara är allt uthyrt.

– Läget har blivit akut det senaste året. Trycket på bostäder har ökat väldigt fort, säger Annelie Vinsa.

Samtidigt har Kirunabostäder nyligen rivit uppemot 150 lägenheter som har varit kallställda i Kiruna och Svappavaara. Materialet hade farit illa och fastigheterna var för kostsamma att rusta.

– Men vi har ytterligare tiotalet hus som stått tomma i åtta år som vi kommer att öppna det kommande året. Det blir 110 lägenheter på Lomboområdet, där det också byggs en ny skola för 250 miljoner kronor.

Några nya bostäder har inte byggts av vare sig kommunala eller privata aktörer på många år i Kiruna, berättar Annelie Vinsa. Alla väntar på besked om den stora stadsflytten, som i sig också förväntas öka trycket ytterligare på bostadsmarknaden.

– Arbetet med den fördjupade översiktsplanen pågår just nu. Innan detaljplanerna är klara bygger ingen, säger Annelie Vinsa.

Fastighets AB Malmfälten, som är LKAB:s dotterbolag, har till uppgift att hjälpa sina anställda med boende. De vittnar om samma problem.

– Bostadssituationen är helt klart en flaskhals, säger Fastighets AB Malmfältens vd Siv Aidanpää Edlert.

Fram till 2018 ska drygt 300 av bolagets 1 300 lägenheter i staden rivas. Bolaget har beslutat att bygga 200 nya lägenheter så snart som möjligt men vet inte var.

– Staten äger nästan all mark runt Kiruna eftersom det är ovanför fjällgränsen. Det är tänkt som ett skydd för rennäringen. Därför har kommunen svårt att upplåta mark till bostadsbyggande, säger Siv Aidanpää Edlert.

– I väntan på beslut om mark till nybyggnad har Fastighets AB Malmfälten köpt två kaserner på det gamla regementsområdet och ska bygga om dem till 24 lägenheter.

– Vi äger även en del stora, äldre villor som byggdes för högre tjänstemän hos LKAB. Planen nu är att försöka bygga om dem till lägenheter, säger Siv Aidanpää Edlert.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.