Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Hållbarhet är vägen framåt"

Publicerad: 26 mars 2015, 06:45

Bostadsminister Mehmet Kaplan talade på Årets Bygge-galan.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Så mycket byggande som möjligt. Det vill Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) se framöver när bostadsbristen ska byggas bort. "Vi står inför en utmaning som liknar den man hade för 40 år sedan. Det är en utmaning som heter duga", sa han, när han talade vid det inledande seminariet på Årets Bygge-galan.


Ämnen i artikeln:

Mehmet Kaplanbostadsbyggande

Bostadsministern som även är stadsbyggnads och it-minister betonade vikten av att lära av de misstag de ansvariga för miljonprogrammen gjorde, misstag som han själv kom nära inpå.

– Rinkeby fick renoveras redan efter 20 år. Jag är uppvuxen i Rinkeby och såg redan när jag gick på högstadiet att det var något som inte stämde, sa han.

Han talade om de tre begreppen ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet som tre ben som hör ihop och som måste genomsyra byggandet i framtiden.

– Ekologisk hållbarhet har så mycket med social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet att göra att man inte kan nämna ett begrepp utan de andra, sa han.

Utan att tänka socialt hållbart får man till exempel situationer där unga går ut och bränner bilar som vid kravallerna i Husby, tror han. Därför får man inte vara rädd för att ta sig råd med alla tre perspektiven i kommande byggen och upprustningar.

– Social hållbarhet kostar och ekologisk hållbarhet kan också kosta om man inte tänker efter före. Men det finns kommuner och fastighetsägare som visar att det går, sa han.

Men de är beroende av att byggherrarna också tänker i samma banor, menade han.

Sin egen roll som politiker beskriver han som möjliggörarens.

– Politiken ska inte vara en tröskel, vi ska vara de som möjliggör att det byggs. Men det behövs långsiktiga spelregler och det är det jag ska skapa möjligheter för, sa han.

Han vill inte röra det kommunala planmonopolet, utan hellre jobba med morötter.

– Det kommunala självstyret är viktigt, men de kommuner som bygger mer ska premieras, sa Kaplan.

Men byggbranschen genomsyras just nu av en ökad längtan efter politiska regleringar, det sa statsvetaren och krönikören Stig-Björn Ljunggren som talade efter Mehmet Kaplan.

– Vi hade tre decennier där man försökte skilja på staten och kapitalet och näringslivet, rusta ner och avreglera. En förändring var även att man avskaffade bostadsministern. Men nu är ministern tillbaka och det är för att man längtar efter tydligare handlingsprogram. Jag vet ingen näringslivsbransch där man ropar efter politisk samordning så mycket som i byggbranschen, sa han.

Sagt på seminariet

Övriga talare på seminariet var Emma Jonsteg VD Utopia arkitekter, Ola Månsson, VD Sveriges Byggindustrier, Reinhold Lennebo VD Fastighetsägarna och Samir Sabri, som startat organisationen 2nd chance och bland annat jobbade för att lugna unga vid kravallerna i Husby.

”Jag tror han egentligen sa att det kommer mer pengar till hösten om ”Finansen” släpper till”. Stig Björn Ljunggren, statsvetare, tolkade bostadsminister Mehmet Kaplan och gjorde prognosen att det nuvarande politiska läget öppnar för goda förutsättningar för byggbranschen.

”En fantastisk miljö kan lyfta ett område eller en stad. Det behöver inte vara ett Guggenheimmuseum i varenda gathörn, men genomarbetade idéer och omsorgsfullt hanterk” Emma Jonsteg, VD Utopia arkitekter som talade om begreppet kvalitet.

”Vi är den friskaste branschen i det privata näringslivet i Sverige. Det är roligast att jobba i byggbranschen och vi har minst antal olyckor i branschen i Europa. Men vi kan bli så mycket bättre för vi har samtidigt så många olyckor som är så allvarliga.” Ola Månsson, VD Sveriges Byggindustrier, som talade om Sveriges Byggindustriers arbete för säkra arbetsplatser.

”De flesta bostäder och flesta kontor är redan byggda, vi får inte glömma det befintliga beståndet. Det finns mycket att göra där också” Reinhold Lennebo VD Fastighetsägarna, som även funderade kring hur Sverigeförhandlingen och Bostadsplaneringsutredningen kan påverka byggandet.

”Det är lättare skaffa pistol än jobb i dagens läge”. Samir Sabri, exkriminell som startat organisationen 2nd chance för att hjälpa unga ur kriminalitet och som pratade om vad som kan hända inom hemmets fyra väggar.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.