Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Handelskammaren kritiserar MP:s vision

Publicerad: 20 februari 2015, 14:57

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, Anna König Jerlemyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, och Martin Arkad, vd på Järntorget. Foto: Elin Bennewitz

Bromma Parkstad är Miljöpartiets vision för att lägga ner Bromma flygplats och ersätta den med 50 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser. Nu presenterar Stockholms handelskammare en rapport som argumenterar för att planerna är omöjliga att förverkliga. Kritiken handlar bland annat om tidplanen och exploateringsgraden.

Ämnen i artikeln:

Bromma FlygplatsBrommaBromma ParkstadMiljöpartietStockholms handelskammarePolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Miljöpartiets vision är att den nya stadsdelen ska byggas på 15 år. Det innebär en utbyggnadstakt på drygt 3 000 bostäder per år. En helt orealistisk tidplan enligt Stockholms handelskammare som jämför med Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden där utbyggnadstakten som mest varit cirka 600 bostäder per år. Handelskammaren pekar ut flera flaskhalsar i byggprocessen. Till exempel trafiken till och från byggarbetsplatserna, bullerregler, detaljplaneprocesser, överklaganden och efterfrågan på bostäder är faktorer som begränsar den möjliga utbyggnadstakten menar handelskammaren.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, bemöter kritiken. Han menar att rapporten lyfter utmaningar som finns oavsett var man bygger i Stockholm och att de därför inte är argument mot att bygga på just Bromma flygplats. Han håller heller inte med om kritiken mot exploateringsgraden som enligt rapporten kommer att göra stadsdelen både trång och mörk.

– Exploateringstalet för Bromma Parkstad blir ungefär 3. För vissa delar av Södermalm ligger talet på 2,5 och för Hagastaden sägs exploateringstalet vara 4 så här tror jag att Stockholms handelskammare och jag har olika uppfattningar, säger Daniel Helldén.

Han lyckas dock inte övertyga sina politiska motståndare. Bland annat Anna König Jerlemyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, välkomnar rapporten från Stockholms handelskammare.

– Jag upplever att rapporten slår hål på den rödgröna bostadsvisionen. Den vision Miljöpartiet målar upp för Bromma är helt missvisande, säger hon.

Martin Arkad, vd på Järntorget, var på plats när Stockholms handelskammare presenterade rapporten. Han har en mer nyanserad syn.

– Jag delar David Helldéns syn att på lång sikt så behöver Bromma flygplats, som ligger mitt i staden, läggas ner. Men jag ser det som oerhört svårt att klara den byggtakt som finns i visionen och delar många av rapportens slutsatser, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev