Politik
Hårda tag ska stoppa svart marknad
Publicerad: 7 november 2017, 11:11
Utredaren föreslår bland annat att straffen för försäljning av hyreskontrakt ska skärpas och att det ska kriminaliseras att köpa ett hyreskontrakt.
Foto: Johanna Åfreds
Regeringen har idag tagit emot ett betänkande som ska stoppa svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning.
Biträdande justitieminister Heléne Fritzon har i dag tagit emot betänkandet ”Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning”. Utredaren, hovrättsrådet Jan Josefsson, lämnade förslag som ska motverka handel med hyreskontrakt och uttag av oskäliga andrahandshyror samt hindra otillåten andrahandsuthyrning.
– Den olagliga handeln med hyresrätter utgör ett stort problem. Enskilda drabbas och förtroendet för hyresrätten skadas. Därför är det med stort intresse som jag tar emot den här utredningen och ser fram emot att få gå igenom förslagen i detalj, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.
De flesta otillåtna köp av hyresrätter genomförs med stöd av bytesreglerna i hyreslagen, enligt pressmeddelandet från regeringen. För att motverka detta föreslår utredaren att bytesreglerna ska ändras. Bland annat ska det krävas att bytesparterna har bott i sina lägenheter i minst ett år.
Det föreslås också att en hyresrätt ska vara förverkad om hyresgästen betalat otillåten ersättning för den. Det betyder att en hyresgäst som betalat ersättning för en lägenhet kan förlora hyresrätten med omedelbar verkan. Utredaren föreslår också att straffen för försäljning av hyreskontrakt ska skärpas och att det ska kriminaliseras att köpa ett hyreskontrakt.
I utredningen slås det också fast att andrahandshyrorna i stor utsträckning är för höga. Därför föreslår utredaren att förstahandshyran i fortsättningen ska utgöra ett tak för andrahandshyran. Det föreslås också att en hyresrätt ska vara förverkad om en hyresgäst vid uthyrning i andra hand tar ut en högre hyra än sin egen. Det ska även kriminaliseras att otillåtet hyra ut en lägenhet i andra hand i vinningssyfte.
Förslaget går nu ut på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. De allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation Sabo är mycket nöjda med betänkandet
– Utredningens förslag stärker tryggheten, begränsar brottsligheten och underlättar för fler att få ett förstahandskontrakt, säger Sabos vd Anders Nordstrand.
Även Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp är mycket positiv till helheten.
– Med en skärpning av straffen skulle polisen få utökade möjligheter att utreda brotten jämfört med idag. Förhoppningsvis skulle det kanske också avskräcka i högre grad, säger Johan Mirtorp.