Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Helomvändning" om drönarfotografering

Publicerad: 9 januari 2017, 12:58

Regeringens förslag innebär att regelverket för drönarfotografering, när det gäller integritetsintrång, blir betydligt mildare.

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen kom i slutet på december med ett förslag att helt undanta drönarfotografering från kameraövervakningslagen. Om det går igenom innebär det att exempelvis byggföretag slipper att söka tillstånd för drönarfotografering.


Ämnen i artikeln:

drönare

I höstas kom en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som innebar att all drönarfotografering skulle råda under kameraövervakningslagen. Den innebar bland annat stora inskränkningar i rätten att använda drönarfotografering och att man var tvungen att söka tillstånd hos Länsstyrelsen för all sådan verksamhet. Domen utlöste ett ramaskri i flera branscher som använder drönare i sin verksamhet, däribland flera byggföretag.

Regeringen, med justitiedepartementet i spetsen, aviserade redan då att man höll på att titta på frågan, men att inget skulle göras förrän regeringens förslag var utarbetat. Allt sedan dess har all drönarverksamhet svävat i ett ovisshetens vakuum. Vissa aktörer valde att i stort sett strunta i Högsta Förvaltningsdomstolens dom och köra på som tidigare, andra meddelade att detta var dödsstöten för drönarverksamheten och aviserade att man var tvingad att upphöra med all sådan fotografering och filmning. Branschorganisationen UAS Sweden hävdade att domen hotade tusentals jobb i en spirande bransch.

Läs mer: Drönardom kan slå hårt mot byggbranschen.

Läs mer: Inget tvärstopp för drönare.

Nu har regeringen lagt fram en promemoria som föreslår att all drönarfotografering, förutom den som bedrivs av myndigheter, ska undantas från kameraövervakningslagen. Det innebär att drönarfotografering, när det gäller integritetsintrång, står under samma regler som annan fotografering och att man inte behöver söka tillstånd. Förslaget ska ut på remiss och de nya reglerna börjar gälla 1 augusti i år om det tar sig igenom alla instanser på vägen.

– Det här är inte en uppmjukning av reglerna, det är en helomvändning. Den politiska viljan är ganska stor på området så det är väl troligt att regeringens förslag går igenom, säger Martin Hemberg, jurist på Datainspektionen som har tillsynsansvar på området.

Han berättar att med de föreslagna nya reglerna kommer drönarfotografering, när det gäller integritetsintrång, att regleras av Personuppgiftslagen. För att bryta mot den krävs tämligen grova intrång i integriteten som rent kränkande paparazzifotografering eller smygfotografering. Martin Hemberg tar som exempel en dom där en person dömts för att ha smygfotograferat under kvinnors kjolar.

Anders Busck, chef på Peab Air, som efter Högsta Förvaltningsdomstoelns dom i höstas aviserade att företaget skulle slå igen sin drönarverksamhet är nöjd med regeringens förslag.

– De gör ju rätt och det känns som en bekräftelse på att vi har tänkt rätt hela tiden. Det enda jag tycker är synd är att man inte gjorde någon ansats att få bort den privata verksamhet som man inte vill ha. Vi behöver utbilda oss för att bli drönarpiloter, vilket ju inte privatpersoner behöver göra, säger Anders Busck.

Relaterade artiklar

Drönardom kan slå hårt mot byggbranschen

Nya domen innebär inte tvärstopp för drönarfotografering

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

drönare

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.