söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon ger tummen upp till ny minister

Publicerad: 13 oktober 2014, 11:24

Catherina Fored, projektansvarig för Sundbybergs nya stadskärna, som tidigare var förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter är mycket positiv till den nya bostads- och stadsutvecklingsministern. Foto: Elin Bennewitz

Catherina Fored, projektansvarig för Sundbybergs nya stadskärna, tycker det är jättespännande att den nye bostadsministern Mehmet Kaplan (MP), även har titeln stadsutvecklingsminister.

Ämnen i artikeln:

val 2015byggpolitikPolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Wow! Det verkar som de har tänkt till och förstår vad detta egentligen handlar om. Att en stad består av mer än hus och även omfattar livet mellan husen. I stad finns allt. Vägar, butiker, bostäder, parker med mera, säger Catherina Fored.

Under sin tid som förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter upplevde hon att det var besvärligt att stadsbyggnadsfrågorna var så splittrade och utspridda på olika departement. Titeln stadsbyggnadsminister antyder ett skifte i perspektiv, hoppas Catherina Fored.

– Jag tror att man har förstått att städerna, framför allt Stockholm i Sverige, är viktiga tillväxtmotorer. Det är en utveckling vi ser i hela världen, säger hon.

Genom att förena frågan om bostadsförsörjning med stadsutveckling tror Catherina Fored att förutsättningarna för att få med miljöaspekter, mänskliga aspekter och integrationsfrågor i planeringen blir mycket bättre.

– Det är skitbra! När jag föreläser så brukar jag lyfta fram ”sociable and liveable citys” där det är mycket fokus på de sociala aspekterna i stadsbyggnaden.

Catherina Fored arbetar nu i Sundbybergs stad med omvandlingen av Sundbybergs stadskärna. Bland annat ska järnvägen genom centrala Sundbyberg grävas ner och ett ny stadskärna och ett resecentrum under jord ska byggas. Hon tror att utnämningen av en stadbyggnadsminister kommer att påverka projektet positivt så till vida att det blir ännu mer intressant, att stadsbyggnadsfrågorna lyfts fram som viktiga.

– Om man kan nå ut med vad en stad är i ett bredare sammanhang så kommer det att bli lättare att prata om arkitektur, vad arkitektur gör och kan göra, så det finns många plus med det.

Relaterade artiklar

Nya ministrar för bostad och infrastruktur

De ska sätta fart på bygghjulen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev