Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hon ska snabba på bostadsbyggandet

Publicerad: 22 juni 2017, 12:20

I dag, den 22 juni, har regeringen beslutat om att tillsätta en särskild utredare för att säkerställa att befintliga byggrätter i landets kommuner tas i anspråk och bebyggs.


Det blir Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, som får uppdraget.

– Behovet av bostäder är stort och i många kommuner finns ett betydande antal byggrätter som står outnyttjade. Om de kan utnyttjas kan vi få fram fler bostäder snabbare, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Nooshi Dadgostar är glad över att partiet kommit överens med regeringen om att tillsätta den här utredningen.

– Vi måste göra allt för att hålla uppe den höga byggtakten. Att tilldelad mark ska bebyggas borde vi alla kunna vara överens om. Nu får vi se hur det förhåller sig i verkligheten, och om vi måste ge kommunerna ökade möjligheter till kravställande, säger Nooshi Dadgostar.

I hennes nya uppdrag ingår att kartlägga kommunernas användning av nuvarande bestämmelser i plan- och bygglagen och analysera hur effektiva de är, studera andra metoder kommunerna använder sig av, sprida information om goda exempel och bedöma om det finns behov att förstärka kommunernas möjligheter att säkerställa detaljplanernas genomförande och i sådana fall föreslå förslag på hur förstärkning kan göras.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.