onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hyresfrågan fällde regeringen 

Publicerad: 21 juni 2021, 04:00

Frågan om marknadshyror står i fokus när V-ledaren Nooshi Dadgostars hot om misstroendeomröstning mot regeringen nu förverkligas. Foto: Mattias de Frumerie / Henrik Montgomery/TT

På måndagsmorgonen röstade regeringen för att fälla regeringen Löfven. Mitt i händelsernas centrum stod en bostadspolitisk het potatis.

Ämnen i artikeln:

marknadshyrorbyggpolitikPolitikhyreskontrakthyresrätter

Fyra månader efter valet 2018 kunde Stefan Löfven till slut bilda regering tillsammans med Miljöpartiet efter att ha ingått en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna - där bland annat en punkt om fri hyressättning i nyproduktion ingick. 

Under våren förra året tillsatte regeringen en utredning om förslaget, som redan från start varit kraftigt kritiserat från främst Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Partierna ser förslaget som ett steg mot marknadshyror på en mer generell nivå. 

LÄS MER: Det här innebär nya förslaget om fri hyressättning

Det var när utredaren presenterade sin modell den 4 juni i år som V-ledaren Nooshi Dadgostar valde att framföra sitt hot om att fälla regeringen – något hon gick vidare med i tisdags då hon gav statsministern två dygn på sig att antingen inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen eller att helt avstå från att förändra lagstiftningen. 

På torsdagen löpte tidsfristen ut, och Vänsterpartiet meddelade att man kommer att söka en misstroendeomröstning. Även Sverigedemokraterna hakade på, och inte långt senare meddelade även Moderaterna och Kristdemokraterna att de kommer att rösta rött vid en eventuell votering. 

LÄS MER: Weiss om fri hyressättning: ”Svårt att se vilket problem man vill lösa”

Talmannen Andreas Norlén meddelade senare att tillräckligt många ledamöter i riksdagen har ställt sig bakom yrkandet, och att en misstroendeomröstning kommer att hållas på måndag den 21 juni klockan 10. 

Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen konstaterade statsministern att han har två alternativ om han skulle fällas: att begära entledigande eller utlysa ett så kallat extra val.

Vid en blixtinkallad pressträff på söndagen gjordes klart att partsmodellen ska lösa den parlamentariska låsning som råder kring utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter. De tre parterna på bostadsmarknaden, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Allmännyttan har fram till den 1 september på sig att komma överens om en överenskommelse som ligger i linje med utredningsförslag, punkt 44 i januariavtalet. Målet är att en ändring i lagen ska genomföras under mandatperioden.

Vänsterpartiet: ”politisk teater”

Svaret från Vänsterpartiet kom snabbt. I en tweet förklarade partiledaren Nooshi Dadgostar att man håller vad man lovar, förhandlingar utifrån lagförslaget kan inte ske och att parterna måste få förhandla utan hot.

”Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44.”, skriver Dadgostar i en tweet.

Januaripartiernas upplägg liknar det som användes när parterna på arbetsmarknaden fick förhandla om uppluckringen av LAS-reglerna som också var en del av januariuppgörelsen mellan regeringen å ena sidan och Centerpartiet och Liberalerna å den andra. Även då, i oktober 2020, var det Vänsterpartiet som hotade med misstroende om förslagen på LAS-området skulle genomföras utan att arbetsmarknadens parter hördes.

På måndagen klockan 10 inleddes omröstningen och precis som väntat slutade den med att en majoritet av ledamöterna röstade för att fälla regeringen.

Hittills har statsminister Stefan Löfven inte lämnat klara besked om läget kommer att leda till ny regeringsbildning i talmannens regi, eller extraval. Regeringen har en vecka på sig att lämna besked.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev