Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hyresrätt kan omvandlas till ägarlägenhet

Publicerad: 19 oktober 2010, 12:38

Ett sätt att bryta segregationen enligt regeringen.


Möjligheten för hyresgäster att få köpa loss sin bostad och göra den till ägarlägenhet kan bli verklighet redan under denna mandatperiod. Det uppgav regeringen i samband med budgetpropositionen.

– Vi vill skapa ett mer varierat bostadsbestånd, särskilt i miljonprogramsområdena, säger Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig hos civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Hittills, förklarar Daniel Liljeberg, har lagstiftningen tillåtit att fastigheter som inte använts för bostadsändamål under de senaste åtta åren fått omvandlas till ägarlägenheter. Nu ska en utredning tillsättas med målet att hitta en lagstiftning som medger ägarlägenheter i befintliga bostadsfastigheter.

– Fastighetsägaren kan i så fall sälja en lägenhet till ett enskilt hushåll. Det kan handla om ett hushåll med stabil ekonomi som gärna vill äga sin bostad och skulle flytta ifrån området i annat fall. För fastighetsägaren kan försäljningen bli en möjlighet att få in pengar som kan gå till exempelvis upprustning, säger Daniel Liljeberg.

Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH, ser positivt på modellen som redan finns i bland annat Holland.

– Att sälja några enstaka lägenheter som kan ingå i en samfällighet tillsammans med den tidigare hyresvärden är en intressant lösning, säger Hans Lind.

Hittills har intresset för ombildningar varit svalt i många miljonprogramsområden. I de fall där de har genomförts har bostadsrättsföreningarna ofta blivit ekonomiskt svaga hyresvärdar med ett stort antal resthyresgäster, berättar Hans Lind.

– Med det nya förslaget får man en blandning av upplåtelseformer på husnivå. En fördel är att de boende slipper risken för få en inkompetent bostadsrättsförening som hyresvärd, säger han.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman är dock kritisk.

– Att ombilda befintliga lägenheter skapar stor oro i människors liv och leder till konflikter. Då är det bättre att bygga hyresrätter åt dem som vill ha och bostadsrätter och ägarlägenheter till dem som är intresserade av det, säger hon.

Barbro Engman tror inte att möjligheten för hyresgäster att köpa loss enskilda hem kommer att leda till ökad integration. Intresset att köpa i de delvis nedslitna miljonprogramsområdena bedömer hon som lågt.

– Jag förstår inte varför någon vill lägga ned politisk energi på detta när det viktigaste i stället är upprustningen av miljonprogrammet. Människor vill bo i trevliga, välskötta områden och då spelar det ingen roll om jag betalar till banken eller till hyresvärden, säger Barbro Engman.

Att lösa detta juridiskt blir en stor utmaning, förutspår Barbro Engman.

– Att lagstiftningen kring ägarlägenheter varit svår har vi redan sett vid nyproduktion. Det blir mycket besvärligt utredande innan det nya förslaget blir verklighet, säger hon.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.