Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hyressättningen ska snabbutredas

Publicerad: 17 mars 2016, 12:51

Viktiga frågeställningar är hyressättningens betydelse för bostadsbyggandet, bristen på hyresbostäder och rörligheten på bostadsmarknaden.

Foto: Jesper Olsson

Regeringen beslutade i dag att Claes Stråth ska ta fram förslag på hur hyressättningssystemet kan utvecklas.


Ämnen i artikeln:

HyresgäsföreningenSaboFastighetsägarnaClaes Stråth

Claes Stråth ska leda förhandlingar om hyressättningssystemet, identifiera behov och ta fram förslag på hur det kan utvecklas. Uppdraget ska redovisas senast den 10 maj 2016. Arbetet ska ske i samråd med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo).

– Claes Stråth är en erfaren förhandlingsledare och vår förhoppning är att regeringens initiativ kan samla parterna för att se om det finns potential eller behov att utveckla hyressättningssystemet, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Viktiga frågeställningar är hyressättningens betydelse för bostadsbyggandet, bristen på hyresbostäder och rörligheten på bostadsmarknaden. Det är också viktigt att säkerställa hyresgästernas trygghet, besittningsskyddet, och beakta effekter på segregationen på bostadsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– För att öka bostadsbyggandet är det viktigt att alla delar av bostadsmarknaden fungerar så bra som möjligt. Därför vill vi att bostadsmarknadens parter samlas för att se om de gemensamt kan komma fram med förslag som kan utveckla hyressättningssystemet, säger finansminister Magdalena Andersson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.