Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

I morgon inviger Reinfeldt Sveriges EU-kontor i Bryssel

Publicerad: 18 Juni 2008, 08:00

I morgon torsdag överlämnar Bo Jonsson, generaldirektör för Statens fastighetsverk, det nyrenoverade EU-representationskontoret i Bryssel till EU-minister Cecilia Malmström. Statsminister Fredrik Reinfeldt återinviger byggnaden som på mycket kort tid moderniserats för att stå klart då Sverige blir ordförandeland i EU. Idag är byggnaden ett modernt, ljust och effektivt kontor med en öppen och välkomnande karaktär.


- Efter många diskussioner med UD om öppna kontorslandskap eller enskilda rum kom vi fram till ett mellanting - mindre rum med glasväggar och genomsiktlighet. Jag tror att representationen kommer att uppskatta öppenheten i kombination med det egna rummet, säger Jan Thews, konsulterande projektchef på Statens fastighetsverk.


Byggstarten ägde rum våren 2007 då fastighetsägaren Statens fastighetsverk ville förbättra ventilation, kyla och övriga tekniska system. UD hade också givit Statens fastighetsverk i uppdrag att effektivisera lokalerna. I sammanhanget var det naturligt att uppgradera hela byggnaden som började se nedsliten ut.

Utmaningen för Statens fastighetsverk, arkitekter och inblandade specialister, har legat i att rusta upp en kontorsbyggnad från början av 70-talet så att den känns modern och motsvarar dagens krav på tekniska installationer - samtidigt som ytan utnyttjas maximalt.

- Efter en lyckad renovering känns det bra att få lämna över byggnaden till Sveriges EU-minister Cecilia Malmström. Den svenska representationen har fått vackra och effektiva lokaler som vi alla kan vara stolta över. Jag hoppas att de kommer att trivas, säger Bo Jonsson, generaldirektör på Statens fastighetsverk.

Även exteriören känns som ny. Fasaden har rengjorts genom sandblästring och en ny exteriör belysning förstärker byggnadens centrala plats vid Square de Meeûs kvällstid.

Ett 40-tal personer med skilda ansvarsområden har varit involverade i projektet under den korta och intensiva arbetsperioden. En väl fungerande projektorganisation har bidragit till måluppfyllelsen - att få en värdig byggnad klar i tid till ordförandeåret, säger Berit Nilsson, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

- Vårt uppdrag, säger hon vidare, var att med förnyad teknik ge plats för den tillkommande personal som behövs genom Sveriges ökande engagemang i EU-frågor. Sammantaget ledde detta till en helrenovering med ny rumsindelning, ny ventilation och el. Under ombyggnaden har verksamheten med ca 80 personer huserat i provisoriska lokaler. Trots ett högt arbetstempo har allt fungerat mycket bra.

Före renoveringen bestod byggnaden till stor del av djupa kontorsrum längs långa korridorer som också användes till förvaring.


Idag rymmer byggnaden 120 personer mot tidigare 80.

Svenska representationsbyggnader utomland ska vara nordiskt ljusa och eleganta och gärna visa upp svensk design. Detta tillsammans med svenska natur har inspirerat BAU arkitekter. Färgerna i såväl kontorsrum som i gemensamma utrymmen är medvetet försiktiga - det är istället väggarnas kulörer, parken utanför och konsten som ska synas.

Arkitekterna har valt kalla färgtoner mot den solbelysta sidan av byggnaden och varmare färger mot norr, ett grepp som bl a använts mycket av Carl Larsson.


EUs representationskontor i Bryssel har en stor mängd konst. Ett önskemål från UD var att konsten som redan fanns i byggnaden skulle få utrymme i gestaltningen. Två nyinköp finns dock. Konstnären Mats Bergquists 19 moderna ikoner målade på päronträ utgör konsten i Sverigerummet. Tanken är att de ska dra blickarna till sig då man passerar förbi på gatan, inte minst på kvällen då rummet kan liknas vid ett upplyst skyltrum. Konstnären David Taylor, som arbetar med funktion i sin konst, har fått utsmycka armaturen i entrén.

Fakta
Byggherre: Statens fastighetsverk
Byggtid: 2007-2008
Area: 5 839 kvm varav 3 915 kvm totalrenoverats
Kostnad: 73 M SEK
Projektchef: Jan Thews (konsult), Statens fastighetsverk
Projektledare: Anders Ingmo, White
Byggledare: Thure Landell
VVS-konsult: Jan Lindén
El-konsult: Lars Brisman
Arkitekt, Sverige: Hans Birkholz och Stina McKay, BAU Arkitekter
Arktekt, Belgien: Equator Brussels
Inredningsarkitekt: Karin Johannesson Forsblad, UD och Eva Herdin, projekterande konsult
Konstansvarig: Martin West, projektledare Statens Konstråd
Konstnärer: Mats Bergquist och David Taylor

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.