måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ilija Batljan: "Det här är bostadspolitik på riktigt"

Publicerad: 23 oktober 2015, 09:56

Ilija Batljan, vvd och affärsutvecklare på Rikshem Foto: Rikshem

Rikshem och Veidekke Bostad startar gemensamt bolag för förvärv och utveckling av bostadsrätter och ägarlägenheter. "Det här är bostadspolitik på riktigt", säger Ilija Batljan, vvd och affärsutvecklare på Rikshem.

Ämnen i artikeln:

VeidekkeRikshemLennart WeissPolitikbostadsutveckling

Tillsammans med Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, har han under senare tid varit flitigt förekommande i debatten om ökat bostadsbyggande.

– Vi kan på det här sättet kombinera våra respektive styrkor. På några år kan vi komma att bygga 2 000 nya bostadsrätter och ägarlägenheter, fler än om vi och Veidekke hade agerat var och en för sig, säger Ilija Batljan.

Han räknar med att produktionen i det nya bolaget får betydelse för produktionen av hyresrätter. Han bedömer att antalet nya hyresrätter kan komma att motsvara de ägda bostäderna i antal.

– Affären tillför en helt ny dynamik. Vi får ihop kalkylen. Att vi kan öka produktionen av bostadsrätter betyder att vi får mer resurser att bygga hyresrätter.

Hyresfastigheterna ligger utanför det nya bolaget. De ligger hos Rikshem, som ägs av fjärde AP-fonden och AMF.

- I projektportföljen finns i dagsläget 150 bostäder i Stockholmsområdet. Säljstart sker troligen i slutet av 2015. Dessutom har vi planer på gång för ytterligare cirka 170 bostäder runt Stockholm. På lite sikt kommer vi att ha verksamhet också i övriga storstadsregioner, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad.

Det nya bolaget ägs till lika delar av Veidekke Bostad och Rikshem.

All försäljning görs via Veidekke Bostad. Den gemensamma ambitionen är att Veidekke även ska stå för all produktion.

Veidekke och Rikshem

Veidekke Bostad

■ Veidekke Bostad AB ingår i Veidekke ASA som är ett av Skandinaviens största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsbolag med cirka 6 400 anställda. Veidekke ASA är noterat på Oslobörsen och hade 2014 en omsättning på cirka 24 miljarder norska kronor. Veidekke i Sverige bedriver såväl bostadsutveckling som entreprenadverksamhet inom bygg- och anläggningsområdet. Verksamheten i Sverige har cirak 1 500 anställda och en omsättning på cirka 6,4 miljarder kronor.

Rikshem

■ Rikshem äger bostäder och samhällsfastigheter i landets snabbast växande kommuner. Rikshem ska vara en långsiktig samarbetspartner till kommuner, landsting och statliga myndigheter. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev