Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Inför snabbspår för överklaganden av byggprojekt"

Publicerad: 1 september 2016, 10:45

Roger Mogert, S, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad vill att regeringen inför en tidsgräns för hur lång tid en överklagandeprocess får ta.


Varje år överklagas runt hälften av de större byggprojekten i Stockholm, enligt uppgifter från Stockholms stad. Överklagandeprocesserna tar ofta lång tid och försenar produktionen av bostäder. Samtidigt är det bara några få procent av de överklagade detaljplanerna som ändras efter en juridisk prövning.

Enligt Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (S), är detta orimligt. Överklagandeprocessen behöver effektiviseras och snabbas på. Han föreslår att regeringen sätter en tidsgräns för att avgöra ett ärende.

– I dag är det så att det får ta max tio veckor att ge ett bygglov – och då tycker jag det är rimligt att det inte borde få ta mer än tio veckor att pröva ett bygglov. I dag försenas viktiga projekt för att den juridiska processen drar ut på tiden, säger Roger Mogert.

Att ha en fast tidsgräns för hur lång överklagandeprocessen får vara skulle uppfylla flera syften enligt Roger Mogert.

– Dels skulle vi få ner handläggningstiderna för bygglov och för detaljplanerna med upp till ett halvår eller mer. I en del fall överklagas både detaljplanen och bygglovet och det har hänt att den processen har tagit upp till 24 månader. En tidsbegränsad handläggningstid skulle påskynda byggtakten rejält. Jag tror också att detta skulle kunna minska antalet överklaganden, säger Roger Mogert.

Nu när takten i bostadsbyggandet ökar har frågan blivit allt mer akut och Roger Mogert ser en risk att överklagandena hopas hos domstolarna.

– Det är viktigt att människors rätt att överklaga beslut tagna i kommunen finns kvar. En del har defacto skäl att överklaga. Kommunen kan också göra fel. Men det förekommer också överklaganden som nästa enbart syftar till att fördröja ett projekt. Där borde domstolen eller länsstyrelsen kunna reda ut på dagen om den som överklagar har juridiska skäl att göra det. I någon mening skulle alla – utom dem som bara vill fördröja ett projekt – vinna på detta, säger Roger Mogert.

En striktare tidsgräns för överklaganden skulle kräva mer resurser hos länsstyrelsen och hos domstolarna.

– Men jag tror att detta är en relativt billig åtgärd, säger Roger Mogert.

I år väntas beslut om detaljplaner för cirka 8 000 bostäder i Stockholms stad och enligt prognosen kommer 6 000–6 500 bostäder att byggstartas. Med kortare handläggningstider skulle bostäder komma fram snabbare.

– Det skulle inte bli fler bostäder på lång sikt, men momentant skulle det innebära att vi får fram fler bostäder snabbare. Och det behövs nu. Vi har ett akut behov med trångboddhet, unga som vill flytta hemifrån och företag som inte kan rekrytera på grund av bostadsbristen. Det leder också till minskad rörlighet, säger Roger Mogert.

Enligt en granskning i Dagens Nyheter i somras är överklaganden inget stort problem.

– Nationellt är det kanske så, men i de större städerna är detta en tidsmässig problematik. Det är principiellt viktigt att kunna överklaga, men det är inte rimligt att det ska ta upp till 24 månader. Det är faktiskt väldigt märkligt att det ska ta längre tid att prova juridiskt om vår handläggning varit korrekt, än de tio veckor vi har på oss att göra handläggningen. Det borde regeringen ändra på, säger Roger Mogert.

Björn Wellhagen, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier, tycker att Roger Mogerts förslag går i rätt riktning.

– Det låter som kloka förslag. Det är bra om man kan ha tydligare regler, säger han.

Med Roger Mogerts förslag skulle tiden för ett byggärende från ett antagande i kommunen till lagakraftvunnen plan minska från i genomsnitt åtta månader i dag till cirka 2,5 månader.

– Allt man kan göra för att hålla nere tiden håller också nere kostnaden. En mindre risk för företaget skulle bidra till att minska kostnadsbilden för hela projektet och få fram projekt snabbare. Det är också en stor fördel för dem som ska flytta in, säger Björn Wellhagen.

Föreslagna förändringar:

■ Snabbspår för överklaganden. Det måste snabbt avgöras om en klagande har talerätt eller om det uppenbart inte föreligger formella eller sakliga skäl till överklagandet.
■ En talande bör inte ges rätt att överklaga till nästa instans om klagan avser allmänna intressen som redan prövats av kommun och länsstyrelse
■ Öka de statliga resurserna till överklagandeinstanserna i syfte att snabba på processerna. Max tio veckor för en prövning av bygglov eller detaljplan.

Överklaganden i Stockholms stad

■ Under åren 2007–2015 har 356 detaljplaner för bostäder antagits av Stockholms stad. Av dessa överklagades hälften: 173 stycken.
■ Totalt har detaljplaner med 26 000 bostäder överklagats i Stockholms stad sedan 2007. Detta motsvarar 56 procent av alla planerade bostäder.   
■ Under åren 2007–2015 upphävdes totalt nio planer (2,5 procent av alla detaljplaner) Stockholms stad).
■ Genomsnittliga tiden mellan antagande och lagakraftvunnen plan är i Stockholm åtta månader.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.