Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Inga arbetsrättsliga krav i LOU

Publicerad: 1 december 2016, 13:55

Myndigheter får inte ställa krav på arbetstid, lön och semester i offentlig upphandling, enligt riksdagen.

Foto: Johanna Åfreds

Alliansen och Sverigedemokraterna stoppade förslaget om att myndigheter vid behov ska få ställa krav på arbetstid, lön och semester. Sveriges Byggindustriers chefsjurist Olof Johnson är nöjd med utfallet.


Riksdagen sade under onsdagen både ja och nej till regeringens förslag om ändringar i Lagen om offentlig upphandling (LoU).

– Det är bra att riksdagen äntligen röstat ja till upphandlingslagarna och den motion som allianspartierna lagt fram. Regeringens ursprungliga förslag var inte bra eftersom det är arbetsmarknadens parter och ytterst arbetsdomstolen som ska tolka våra kollektivavtal, inte upphandlande myndigheter, säger Olof Johnson.

De nya lagarna som godkändes utgår från tvingande EU-regler som utvecklar den reglering som nu gäller för upphandling. Miljöhänsyn, sociala hänsyn och arbetsrättsliga hänsyn ges ökat utrymme. Förändringarna börjar gälla 1 januari 2017.

Riksdagen avslog dock de delar av förslaget som handlar om att myndigheter vid behov ska ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal. Enligt regeringsförslaget skulle sådana krav ställas i upphandlingens slutfas. Men riksdagen anser att det kommer vara svårt att genomföra i praktiken och att det kommer föra med sig oönskade konsekvenser. Bland annat skulle många små företag få svårare att vara med i upphandlingsprocesser.

– Regeringens lagförslag rörande krav på olika typer av kollektivavtalsvillkor i offentlig upphandling var en god tanke men inte bra underbyggt, inte förankrat i verkligheten och hade lämnat mycket komplicerade frågor att lösa för såväl landets alla inköpare som leverantörer, säger Olof Johnson.

Riksdagen sa också nej till regeringens förslag om att ge upphandlade myndigheter rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda sina anställda försäkringar och tjänstepension. Riksdagen anser att det riskerar att missgynna svenska företag då reglerna inte är lika långtgående inom EU-rätten.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.