Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Inga skattemedel till lönedumpning"

Publicerad: 22 december 2014, 15:16

Regeringen beslöt på måndagen, 22 december, att låta en särskild utredare undersöka möjligheterna att införa villkor från kollektivavtal som förutsättningar för deltagande i offentliga upphandlingar. Utredaren ska även lämna förslag på hur sådana bestämmelser ska formuleras.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsUpphandlingregeringencivilministernbyggpolitik

– Det vi avser med  denna utredning är att se till att skattemedel inte kan medverka till att lönerna dumpas i Sverige, sade civilminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff på Slussen på måndagseftermiddagen.

Med på samma pressträff var även Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

–Det här är den första julklappen till svenska byggnadsarbetare. Det här känns riktigt kul. Jag är säker på att denna utredning kommer att leverera  lösningar på våra problem.

Johan Lindholm pekar särskilt ut problemen långt ner i underleverantörskedjorna.

– Kommer man tillräckligt långt ner så kan företagen ofta inte ens stava till kollektivavtal.

Mats Åkerlind, vvd och förhandlingschef i Sveriges Byggindustrier:

- Redan Byggavtalet med huvudentreprenörsansvar som träder i kraft 1 januari 2015 visar vilka av våra medlemsföretag som som är med i leverantörskedjorna, säger Mats Åkerlind.

Meningen med 2014 års upphandlingsdirektiv från EU är att ge upphandlande myndigheteroch enheter bättre möjligheter att använda upphandling till stöd för gemensamma mål.

Direktiven ska vara införda som lag under våren 2016. För närvarande förbereds tre nya upphandlingslagar i regeringskansliet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.