Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ingen nettodebitering av el från sol och vind

Publicerad: 26 juni 2013, 12:32

Det blir sannolikt inget system där småskaliga producenter av el får kvitta den mängd el de köper mot den de levererar, så kallad nettodebitering. Det föreslår regeringens särskilde utredare Rolf Bohlin.


– Nettodebitering kom i konflikt med mervärdesskattedirektivet. Vi föreslår därför att det inte införs, säger Rolf Bohlin som vanligtvis är kammarrättsråd på Kammarrätten i Stockholm.

Systemet med nettodebitering har länge efterfrågats av privatpersoner med solceller på taket eller vindkraftverk på tomten, så kallade mikroproducenter. Att leverera sitt överskott till elnätet har hittills gett lite pengar per kilowattimme. När mikroproducenten senare köpt tillbaka samma mängd el har elhandlaren lagt på energiskatt och moms.

Rolf Bohlin lämnade sin utredning till regeringen den 14 juni 2013. Istället för nettodebitering föreslår han ett system med skatteavdrag som ska ge lika mycket i plånboken som nettodebitering. Om mikroproducenten är ett företag blir skattereduktionen ett statligt stöd.

– Uppdraget var att föreslå ett system som fungerar. Det här fungerar. Inget hindrar mikroproducenten att utöver detta komma överens om någon slags kompensation från sin elhandlare, säger han.

Utredningen föreslår att skattereduktion ges till installationer med en huvudsäkring på högst 63 ampere och för leverans av maximalt 10 000 kilowattimmar el till nätet varje år. Det innebär att mikroproducenten maximalt kan få 6 000 kronor tillbaka.

Utredningen kan leda till en lagändring tidigast 1 januari 2014.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.