Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ingen prop om byggfelsförsäkring

Publicerad: 17 januari 2012, 13:50

För ett år sedan föreslog bostadsministern att förändringen skulle träda i kraft den 1 januari 2012. Men det lär dröja.


Det lär dröja innan den obligatoriska byggfelsförsäkringen för småhus och flerbostadshus slopas. Meningen var att tvånget att teckna försäkringen skulle vara borta den 1 januari 2012. Men en proposition i frågan ligger långt fram i tiden.

För ungefär ett år sedan föreslog bostadsminister Stefan Attefall att den obligatoriska byggfelsförsäkringen slopas eftersom han ansåg att den utgör en onödig kostnad.

Den 18 januari 2011 sa bostadsministern i Dagens eko: ”Det har varit en försäkrings som inte har fungerat, andra försäkringar täcker de fel som kan uppstå. Den här obligatoriska försäkringen har egentligen bara gjort att försäkringsbolag fått intäkter men inga utgifter.”

Nyheten presenterades samtidigt på regeringen hemsida. Enligt bostadsministerns förslag skulle lagen om obligatorisk byggfelsförsäkring upphöra att gälla den 1 januari 2012.

Men nu kommer andra signaler från regeringskansliet. Ärendet bereds fortfarande och har inte kommit längre än till en departementsskrivelse.

– Vi får se när det blir av. Någon proposition är inte på väg ännu, säger bostadsministerns pressekreterare Petra Kjellarson.

Förslaget om slopad obligatorisk byggfelsförsäkring väckte hård kritik på flera håll när det kom för ett år sedan.

Bland kritiska remissinstanser fanns Konkurrensverket, med generaldirektör Dan Sjöblom i spetsen. Under rubriken ”Ta inte bort obligatorisk byggfelsförsäkring” skrev Konkurrensverket i ett remissvar:
”Konkurrensverket avstyrker förslaget om att ta bort den obligatoriska byggfelsförsäkringen. Promemorian innehåller inte ett tillräckligt beslutsunderlag, bland annat avseende konsekvenserna av förslaget för bostadskonsumenterna.”

Bostadsgarantis vd Kåre Eriksson sa i en skrivelse att byggfelsförsäkringen har räddat småhusägare från mycket stora kostnader och att ingen annan försäkring täcker byggfel.

– Nu ser jag fram emot en bra dialog kring hur vi ska utveckla byggfelsförsäkringen, säger Kåre Eriksson.

Rikard Öijermark, försäkringsmäklare och partner hos Brim, säger att den obligatoriska tioåriga byggfelsförsäkringen leder till att färre krav riktas mot byggföretagen under deras tioåriga ansvarstid. Han säger också att bankerna uppskattar försäkringsskyddet. Det underlättar finansieringen och därmed kan fler byggen kan startas.

– Dessutom gör problemen med de enstegstätade fasaderna den obligatoriska byggfelsförsäkringen ännu mer angelägen, säger Rikard
Öijermark

Nu verkar det som om både Konkurrensverket och Bostadsgaranti slipper oroa sig över slopad obligatorisk byggfelsförsäkring ett bra tag till.

Roger Åslund, förste byggnadsinspektör i Norrköpings kommun, har arbetat hårt för att för att den obligatoriska byggfelsförsäkringen ska slopas. Bland annat har han skrivit till alla landets kommuner i frågan och varit med vid en uppvaktning på Socialdepartementet där bostadsministern arbetar.

Roger Åslund noterar att en proposition tycks ligga långt bort.
– Det tycker jag är riktigt dåligt, säger han.

LAGEN OM BYGGFELSFÖRSÄKRING
Vid nybyggnad eller om- och tillbyggnad av bostäder krävs normalt en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd. Byggherren ansvarar för att dessa finns om det krävs enligt lagen. Lagen (1993:320) om byggfelsförsäkring första paragrafen.
Självbyggare är sedan den 2 maj 2011 undantagna från kravet på byggfelsförsäkring.
Källa: Boverket.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News