Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Intresse för kreditgarantier förbryllar branschbedömare

Publicerad: 14 september 2016, 09:40

Bild 1/2  Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, tycker det är förbryllande att intresset för kreditgarantier är högt.

Foto: Rosie Alm

Bostadsbyggandet peakar den närmaste tiden och intresset för kreditgarantier från byggherrar har ökat kraftigt. Enligt Johan Deremar, nationalekonom ansvarig för prognoser på Sveriges Byggindustrier, är det märkligt och skulle kunna tyda på att det finns mindre nogräknade aktörer i branschen ”som försöker tjäna en hacka”.


Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierbostadsbyggandeBoverketbostadsbristVeidekkePrognoscentretKreditgarantier

Enligt färska siffror från Boverket har intresset för kreditgarantier ökat kraftigt den senaste tiden. Ansökningarna har ökat med drygt 130 procent jämfört med förra året, enligt Boverket.

Enligt Johan Deremar skulle det kunna tyda på att den stora efterfrågan och bristen på bostäder gör att mindre seriösa aktörer försöker kapa åt sig en bit av kakan.

– Jag tycker det är märkligt att så många vill ha garantier från staten när räntorna är så låga. Det skulle kunna tyda på att det finns nya och små aktörer på marknaden som försöker tjäna en hacka. Bland våra medlemmar märker vi inte att finansieringen är det stora problemet i dag, snarare bristen på arbetskraft, säger Johan Deremar.

Enligt en färsk undersökning från undersökningsföretaget Prognoscentret ligger svenskt bostadsbyggande på toppnivåer och i år väntas det byggstartas omkring 63 000 bostäder, vilket skulle vara en ökning med 36 procent från fjolåret.

– När det gäller flerbostadshus ligger vi på nivåer som vi inte sett sedan 1970-talet. När det gäller nybyggnad av småhus ligger vi dock långt efter. Även om aktörer kan få marken nästan gratis så är det ändå alldeles för dyrt att bygga nytt i förhållande till vad befintliga hus kostar, säger Johan Deremar.

Under kommande år spår undersökningsföretaget en avmattning av bostadsbyggandet fram emot 2018.

Trots den skriande bostadsbristen är det en uppfattning som delas av flera tunga branschbedömare. I somras deklarerade Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige, att bostadsbyggandet i Sverige kommer att stagnera de närmaste åren och Johan Deremar är inne på samma spår även om han inte är lika alarmistisk som Lennart Weiss.

– Det kommer att sjunka något, men ligga kvar på höga nivåer den närmaste tiden, säger Johan Deremar.

Orsaker som nämns av branschbedömare till att bostadsbyggandet kommer att sjunka, trots att bostadsbristen är skriande, är bland annat avtagande effekter av den låga räntan, hårdare kreditrestriktioner och för få politiska incitament till bosparande.

Kreditgaranti från Boverket

Kreditgarantin beskrivs enklast som en försäkring som kan tecknas för lån till ny- och ombyggnad av bostäder. Garantin ska ge ett skydd mot kreditförluster och minska behovet av egen kapitalinsats för den som vill bygga. Boverket lämnar kreditgarantier för lån för upp till 90 procent av marknadsvärdet utan hänsyn till spekulativa eller tillfälliga förhållanden. För hus som upplåts med kooperativ hyresrätt kan garanti lämnas för upp till 95 procent av marknadsvärdet. I områden med låga marknadsvärden får kreditgarantins belopp motsvara ett schablonberäknat belopp.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.