lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Jag vill inte bygga nya miljonområden”

Publicerad: 26 maj 2016, 08:35

Peter Eriksson (MP), nytillträdd bostadsminister. Foto: Fredrik Hjerling

Peter Eriksson (MP), nytillträdd bostadsminister, tycker att bostadsbyggandet är en av Sveriges allra största och viktigaste utmaningar. Men att öka antalet byggstarter räcker inte för Peter Eriksson. ”För mig är det centralt att bygga vackert och trevligt”, säger han.

Ämnen i artikeln:

stadsmiljöavtalenPolitikbostadsutvecklingbostadspolitik

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Peter Erikssons företrädare Mehmet Kaplan (MP) var både bostadsminister och stadsutvecklingsminister. Men Peter Eriksson lägger ingen vikt vid att titeln stadsutvecklingsminister nu är borta.

– Jag tror inte att det påverkar min roll. Det är fortfarande så att byggande inte handlar om enskilda hus, utan även om bostadsområden, säger han.

Läs mer: Före detta språkrör blir bostadsminister.

Peter Eriksson ser det som en del av sitt uppdrag att säkerställa att det som byggs är vackert och trevligt.

– Jag vill inte vara med och bygga nya miljonområden, jag vill vara med och bygga områden som människor är stolta över, säger han.

Enligt Peter Eriksson var Mehmet Kaplans uppdrag som stadsutvecklingsminister framförallt kopplat till stadsmiljöavtalen, ett statligt stöd på totalt två miljarder som kommuner och landsting kan söka fram till 2018 för att främja hållbara stadsmiljöer.

– Avtalen är på plats nu och miljöminister Karolina Skog får ansvar för dem. Hon har jobbat mycket med stadsutveckling, det är säkert en bra lösning, säger Peter Eriksson.

Sin första tid som bostadsminister kommer Peter Eriksson att lägga stort fokus på de blocköverskridande bostadssamtalen som pågår.

– Det är min absoluta huvuduppgift att få ett så bra resultat som möjligt i bostadssamtalen. Att få med både Alliansen och Vänsterpartiet på en satsning som gör att det går snabbare och blir billigare att bygga, säger han.

Exakt vad satsningen går ut på säger han inte, man han nämner bland annat regelförenklingar som en väg framåt. Han tycker också det är viktigt att alla inblandade aktörer har en samsyn.

– Det är svårt om inte alla är med och drar åt samma håll. Och då menar jag både kommuner, näringsliv och de politiska partierna. Om man i stället får en polarisering minskar möjligheten att få något genomfört, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev