Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jättelik vindpark kan börja byggas om två år

Publicerad: 14 februari 2013, 14:33

Den 7 februari gav mark- och miljödomstolen i Växjö grönt ljus för den enorma havsbaserade vindkraftparken i Hanöbukten. Nu ska regeringen ta slutgiltigt beslut i frågan. Det innebär att entreprenörer till 50 miljarders-projektet kan börja upphandlas om tidigast ett år.


Mark- och miljödomstolen i Växjö kan inte se några hinder i miljöbalken för att bygga 700 vindkraftverk i Hanöbukten. Det utslaget kom på torsdagen.

Hans-Olof Svensson, assisterande projektedare för Blekinge Offshore, är glad över beskedet.

– Det var precis det här vi hoppades på, säger han.

Blekinge Offshore har sökt tillstånd för två alternativa parker, en större med 700 verk och en mindre med 350 verk om det större förslaget skulle få avslag. Mark- och miljödomstolen har sagt ja till båda förslagen.

Ännu är dock inte frågan avgjord. Mark- och miljödomstolen skickar nu ärendet vidare till regeringen. Anledningen är bland annat att den havsbaserade vindkraftparken delvis är förlagd på ett område där försvaret har verksamhet. Försvaret har därför motsatt sig planerna.

Skulle regeringen säga ja till vindkraftparken kan ärendet skjutas tillbaka till mark- och miljödomstolen. Då handlar det om att möjligen lägga till vissa villkor om buller, naturskydd etcetera. Ett positivt beslut från regeringen innebär dock grönt ljus för att bygga parken, enligt Hans-Olof Svensson.

Han säger att om allt går Blekinge Offshores väg så är planen att börja bygga vid årsskiftet 2014/15. Det skulle innebära att byggentreprenörer upphandlas under nästa år. Byggprojektet är ett av de absolut största som planeras i Sverige de närmaste åren.

Blekinge Offshores planerade vindkraftpark har en beräknad byggkostnad på mellan 25 och 50 miljarder kronor. Fullt utbyggd skulle den producera sju–åtta Terawattimmar.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.