Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jimmie Åkesson hyllade Brexit i Almedalen

Publicerad: 7 juli 2016, 18:51

Jimmie Åkesson tror inte på sociala reformer och jobbpolitik för att göra utsatta områden mindre utsatta.

Foto: Marcus Johnson

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ägnade pratade inte mycket byggpolitik i sitt tal. Det närmaste han kom var "utsatta områden". Hans fokus var istället helt väntat att måla upp ett Sverige som på olika sätt har problem som är skapade av invandring.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Den del i hans tal som kanske berörde byggbranschen allra mest var kanske hans hyllande av Brexit, något som kan påverka svenska byggföretag verksamma i Storbritannien. Han sa sig förstå att Sverige var gynnat av de handelsfördelar som medlemskap i EU-innebär, men propagerade ändå för att Sverige skulle gå samma väg som Storbritannien för att: bland annat ”ta tillbaka vårt land”, slippa avgifter till EU och kräva makten åter.

I en del av sitt tal avhandlade han ”Utsatta områden”. Hans lösning för att göra dem mindre utsatta handlade dock inte om några förslag om samhällsbyggnadssatsningar. Det var klassisk SD-retorik utan särskilt många konkreta förslag. SD:s modell handlar enligt Åkesson inte om att stärka infrastruktur, renovera miljonprogram, skapa jobb, och stärka utbildningsväsendet som övriga partier i olika utsträckning brukar framhålla.

Han kritiserade vänstern för att vilja stärka de sociala insatserna, Miljöpartiet för att vilja ha fler kampanjer mot rasism, Allianspartierna för att vilja satsa på jobb, gav statsministern rätt i att straffen bör stärkas.

Jimmie Åkessons överskuggande lösning som enligt honom själv slår alla dessa tidigare är att ”stärka den svenska kulturens och de svenska värderingarnas ställning”.

Några reformförslag hur detta ska lyckas presenterade han dock inte mer än att man ska ”slå med kraft de strukturerna”, de ”parallella, maffialiknande” som han menar präglar de utsatta områdena. Han var dock inte konkret i hur detta skulle göras politiskt.

Publiksiffra

2000 personer var i Almedalen för att lyssna när Jimmy Åkesson (SD) talade.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.