söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jobben i centrum för Löfvén i Almedalen

Publicerad: 29 juni 2015, 18:49

Statsminister Stefan Löfvéns tal i Almedalen på måndagskvällen kretsade genomgående om jobben oavsett om det handlade om att bygga nya bostäder, satsningar på lärarlöner och fler sjuksköterskor, företagens innovationer och exportchanser eller kampen mot terrorismen.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015vinstmarginalerskatteparadisGreklandSocialdemokraternabyggpolitikPolitikskolorutbildningbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationterrorattackterrorattentatterrorismbygginnovationer

Största hotet mot jobbagendan är oron och kriserna i omvärlden, menade han och nämnde både Islamiska staten, IS, och Putins illegala annektering av Krim, kriget i Ukraina och krisens Grekland där bankerna  inte öppnade under måndagen.

Men han nämnde också med ett leende på läpparna om bilden av ett studentflak med studenter från en yrkesutbildning han sett nyligen. På lastbilens sida satt en stor skylt med texten ”Om Löfven kan bli statsminister efter en svetsarutbildning – då finns det hopp för oss”.

I sammanhanget lyfte han fram en satsning på tre miljarder kronor årligen för att höja lönerna för Sveriges skickligaste lärare. Han menade att bristerna i det svenska utbildningssystemet gör att det är nödvändigt att  reformera det – från förskolan till forskarutbildningen.

- Under många år har svensk skolstatistik varit världens sorgligaste gungbräda. Kunskapsresultaten har åkt ned samtidigt som ojämlikheten har skjutit i höjden.

Utan att nämna specifika summor för annat än extrapengarna till lärarna på tre miljarder utlovade han satsningar på mindre klasser och ett ökat statligt ansvar för att skapa en jämlik skola och satsningar för att tidigre göra barn läskunniga.

Han aviseradeatt socialdemokraterna nu har bestämt sig i vinstfrågan:

- Självklart ska vi se till att alla dessa nya resurser ska gå till just skolan, inte till skatteparadis.

En stor del av talet handlade om företagandet i en global värld i snabb teknisk utveckling.

- Idag kan en innovation födas i januari, finnas på samtliga kontinenter i maj och vara lastgammal i december.

Han stod också fast vid målet att Sverige på fem år ska ha EU:s lägsta arbetslöshet och satsningar på infrastruktur som höghastighetståg, upprustning av järnvägar och reparationer av skadade vägar ”så att du kommer till jobbet och fler jobb kommer till Sverige”.

- Det är för hela Sverige som vi skapar en ny byggoffensiv med enklare regler, snabbare processer och sex miljarder årligen. Så att fler kan känna den där fantastiska känslan av att sätta nyckeln i dörren till en ny bostad.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev