Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jobbfokus i Kinberg Batras premiärtal

Publicerad: 3 juli 2015, 17:48

Anna Kindberg-Batra fokuserade på jobben i sitt första Almedalstal.

Foto: Mattias de Frumerie

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ägnade sitt första Almedalstal åt ”Det nya utanförskapet” – invandrare och unga som står utanför arbetsmarknaden, som aldrig får sitt första jobb.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015ModeraternaAnna Kinberg BatraPolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Var du kommer ifrån ska inte avgöra om du kommer att få ett jobb eller om du ska vara innanför eller utanför, sa Anna Kinberg-Batra.

Hon spann vidare på Nya moderaternas arbetslinje. Bland annat lovade hon en samlad satsning på 10 miljarder kronor för att öka möjligheterna för dem som inte har ett jobb att få ett. I denna satsning utlovades bland annat bygga ut Yrkesvux med 8 000 platser. Moderaterna vill skynda på utbyggnaden av fler lärlingsjobb. Moderatledaren vill kapa krånglet. Och om parterna på arbetsmarknaden inte kan lösa detta på egen hand är Anna Kinberg Batras förslag att ändra reglerna för vilka företag som kan ta emot lärlingar.

– Vi är beredda att stryka kravet på kollektivavtal och öppna för yrkesintroduktionsplatser på alla arbetsplatser, sa Anna Kinberg Batra.

En sänkning av skatten för den som får sitt första jobb ”Förstajobb-avdraget” var ett annat löfte från moderatledaren. Något som enligt moderatledaren skulle kunna ge upp till 2 000 kronor mer i plånboken i månaden.

Vid sidan av lärlingsfrågan lyste de rena byggfrågorna med sin frånvaro i Anna Kinberg Batras Almedalspremiär. I en känga till Stefan Löfven som inte har någon ” jobbagenda, han har bara en väldigt jobbig agenda” riktade hon dock kritik mot regeringens planer på ett förändrat Rot- och Rutavdrag.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev