Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Jonas Sjöstedt undvek heta ämnen

Publicerad: 10 juli 2016, 19:12

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talade inför 600 åhörare i Almedalen och avslutade därmed årets Almedalsvecka.

Foto: Marcus Johnson

I kväll avslutades Almedalsveckan med vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedts tal. En summering av veckans tal ger för handen att migration, svenskhet och Brexit var det som var de tunga ämnena 2016. Sjöstedt berörde dock i stort sett inte alls dessa.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Att partiledaren för ett av de två mest EU-kritiska partierna i riksdagen inte ens nämnde Brexit hänger troligtvis samman med att Vänsterpartiet är ängsligt att kopplas samman med den kampanj som bedrevs i Storbritannien och som drevs av kraftiga högerpopulistiska krafter.

Orsaken till att han inte målade upp någon Vänsterpartistisk vision för den heta migrationspolitiken, är dock mer oklar.

Jonas Sjöstedt, upphöll sig mycket kring klassiska Vänsterpartistiska ämnen, som vård, solidaritet och kravet på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Han visade på exempel där sex timmars arbetsdag genomdrivits i kommunal verksamhet av Vänsterpartiet och i privat sektor. Han hävdade att dessa visade att det fungerar och drog ett välanvänt argument med udden riktad mot de borgerliga. ”De sa de när vi i arbetarrörelsen införde åtta timmars arbetsdag också”.

På klassiskt Almedalsmanér räknade han också upp ett antal reformer som partiet drivit igenom i budgetsamarbetet med regeringen, bland annat en sommarlovspeng och gratis sjukvård för personer över 85 år. Han lanserade också ett nytt krav på att personer över 80 år ska få gratis mediciner.

Vid flera tillfällen svingade han friskt mot den sittande regeringen. Han hävdade att Socialdemokraterna är ett gammalt ånglokomotiv där Miljöpartiet skyfflar kolet. Med tydlig udd riktad mot försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Han angrep också regeringens motstånd mot att införa en förmögenhetsskatt.

Trots den skriande bristen på bostäder och behovet av att öka bostadsbyggandet var det ett ämne som lyste helt med sin frånvaro i Sjöstedts tal. Ja, den var faktiskt skralt representerad i de flesta av årets talmanus, trots att frågan debatterades flitigt på seminarierna under veckan.

En orsak till det skulle kunna vara de kraschade bostadssamtalen. Man skulle kunna tänka sig att detta skulle ha lett till att partiledarna på var sida om blocken skulle ha slagit varandra i skallen med punchlines kring detta, men så blev icke fallet. En annan orsak till att bostadspolitiken var kall i årets tal skulle kunna vara att frågorna nu tröskats under hela våren och att det helt enkelt saknas nya idéer och kraft att tala om detta, trots att bostadsfrågan berör så många av politikens sakområden.

Relaterade artiklar

"Bostadsmarknaden är sönderreglerad"

Annie Lööf tror att enkla jobb löser samhällsproblem

"Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige"

"Sverige har en värderingskris"

Jimmie Åkesson hyllade Brexit i Almedalen

En hel del bygg i Lövins premiärtal

Tungt invandringsfokus i Moderaternas Almedalstal

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.