Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Kalla oss inte för rasister”

Publicerad: 1 juli 2014, 15:21

Det blev omedelbart rabalder om den rapport som Sveriges Byggindustrier presenterade i Almedalen i dag. Ämnet: antalet utstationerade byggnadsarbetare arbetare i Sverige. Byggnads hade erbjudits att delta i rapporten men avböjde.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

– Ni måste sluta prata om oss som rasister, sade Johan Lindholm i sin första kommentar till rapporten ”Lyft debatten” som genomförts av PA Consulting under våren. Rapporten inriktar sig på två frågor: antalet utstationerade arbetare och deras anställningsvillkor.

– Vi rådfrågade andra fackförbund om PA Consulting och de varnade oss. De är bara ute efter att sänka oss. Jag är fruktansvärt besviken över att ni kan plantera en rapport på detta sätt. Det är ett beställningsjobb.

Trycket på stämningen i Gotlands Byggmästareförening i deras anrika 1200-talshus i Bremergränd innanför ringmuren ökade som i en tryckkokare redan minuten efter presentationen.  I salen högst upp i huset fanns ett flertal från Byggnads vid sidan av sin chef Johan Lindholm.

– Jag hade först inte tänkt att gå hit. Jag blev så förbannad när jag igår läste rapporten ytterligare en gång. Men sen beslöt jag att trots allt gå. Vi har blivit kallade rasister, att vi vill stänga gränserna vårt budskap hela tiden varit är att vi tror på den svenska modellen.

Det han reagerar starkast på i ”Lyft debatten” – rapporten är sista stycket i förordet där Mats Åkerlind, vice vd i Sveriges Byggindustrier och förhandlingschef skriver:

”När man läser resultatet av undersökningen slås man av hur myterna och överdrifterna färgat den politiska scenen i Sverige och Europa på senare år. Det kan knappast ha varit Byggnads avsikt att blåsa liv i en främlingsfientlig våg som ritar om hela den politiska kartan, men det är den faktiska följden av att man konsekvent men utan eftertanke överdrivit riskerna och problemen med utländsk arbetskraft och den fria rörligheten.”

Rapportförfattarna Anders Brovid och Madeleine Larsson hade inriktat sig på att få fram resultat på två frågor. Antalet utstationerade där har det förekommit uppgifter från tidigare undersökningar som landade på 3 000 till 5 000 helårsarbeten, LO:s skattning kring 15 000 och upp till siffror kring 50- till 100 000 i Byggnads versioner.

PA Consulting finner att den verkliga siffran snarare ligger kring 8 900 årsarbeten. Resultatet grundar sig bland annat på att man stod vid inpasseringen och utpasseringen på nio arbetsplatser och räknat antalet utländska arbetare och intervjuade dessa.  Resultatet sedan räknats upp på riksnivå. Totalt medverkade 42 företag i undersökningens olika delar.

Den kritik Byggnads kom med efter presentationen berörde inte det framräknade resultatet. Istället var de starkt kritiska till undersökningens andra fråga – hur villkoren och arbetsmiljön ser ut för de utstationerade.

– Man har ju bara frågat platscheferna på byggena hur arbetarna har det, sade Torbjörn Hagelin, som var lika upprörd som Johan Lindholm.

Torbjörn Hagelin menade att det är absurt att skriva om arbetarnas villkor utan att tala med dem själva.

Leif Nyström, ombudsman för Stockholm och Gotland vittnade om hur han dagligen får in ärenden där utländska medlemmar klagar över dåliga villkor.

– Ni skriver att det finns noll tvister noterade under 2013, sade Leif Nyström. Men vi löser dagligen frågorna med företagen och ser till att deras anställda får rättelse. Detta är tvister  även om det inte syns domstolsstatistiken.

Han är nu övertyga om att Byggnads ska ta fram en egen rapport i samma ämne.

Johan Lindholm gav exempel: en grupp rumänska arbetare hade inte ens  pengar till mat. Först skulle de jobba ihop pengar de var skyldiga sin arbetsgivare för kostnaderna att resa till Sverige.

– Ofta får vi inte träffa de utländska arbetarna inne på företagen för arbetsgivarna. Vi får söka upp dem på kvällar och helger, på Polska föreningar och andra platser.

Mats Åkerlind förnekar att han någonsin kallat Byggnads rasistiskt och att det är viktigt att debatten stöder sig på fakta.  Det är detta rapporten handlar om.

– Skulle vi ha så många utstationerade som Byggnads påstår skulle vi ha 400 000 snarare än 300 000 i arbetskraften i byggsektorn. Det faller på sin orimlighet. Om det vore så skulle arbetslösheten vara mycket stor och lönerna pressas ner. Nu är det i stället tvärt om.

Och Mats Åkerlind upprörs av hur Byggnads hela tiden lyfter fram utländska bolag i sina problembeskrivningar.

– Varför tiger man om svenska missförhållanden?

På en punkt är dock parterna överens. Avtalet som undertecknades av Byggnads och Sveriges Byggindustrier 31 mars om huvudentreprenörsansvar för hela entreprenadkedjan blev till slut en bra lösning som för parterna närmare varandra.

För Jonas Andé och Skanska handlar dessa frågor om hållbarhet, om att ta ansvar redan från början.

– När vi får kännedom om fel tar vi itu med det och ändrar så det blir rätt.

Han menar att den stora svårigheten för utländska företag är att komma hit. De behöver få rätt information så att de kan räkna på jobben de bjuder på.  De måste ha hela bilden av vad lagar och avtalen i Sverige kostar. För ett företag som Skanska handlar det sedan  om att ställa rätt krav i sina kontrakt med företaget  för  kollektivavtal, skatter och avgifter liksom F-skatteregler.

– Till det kommer det som ofta är den svaga länken, att följa upp.

Staffan Åkerlund

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News