måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kinesiska CRTG svarar på kritiken

Publicerad: 16 oktober 2019, 08:30

Cecilia Malmsten har byggt upp CRTG:s verksamhet i Sverige och är det kinesiska bolagets svenska representant. Foto: Crtg / Mostphotos

Det kinesiska bolaget CRTG gör en svensk rekryteringsoffensiv inför det uppmärksammade tunnelbygget i Nacka. Bolagets representant i Sverige berättar om strategin.

Ämnen i artikeln:

CRTGPolitik

AJ


Det kinesiska bolaget CRTG har vunnit en uppmärksammad upphandling om att få bygga tre arbetstunnlar i Nacka i samband med tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm. Avtalet, värt 276 miljoner kronor, har fått hård kritik från flera håll. Byggnads ordförande Johan Lindholm har kallat anbudet ett underpris och och har i flera medier uttryckt en stark oro för lönedumpning och dålig arbetsmiljö. Anbudet ligger cirka 40 procent lägre än det näst lägsta som kom från Subterra, ett tjeckiskt bolag med en gren i Sverige.

Cecilia Malmsten, CRTG:s representant i Sverige, anser att kritiken är obefogad. Efter att ha bott och jobbat inom bygg- och anläggningsbranschen i Kina i många år är hon den som ledde den svenska etableringen av China railway tunnel group, CRTG, hösten 2018.

Vad säger du om misstankarna om att Kina vill åt viktig information genom det här bygget?

– Jag arbetar inte med politiken. Jag har svårt att uttala mig om det. Dessutom är det värt att påpeka att det här uppdraget gäller tunneldrivning, vi ska spränga och schakta ut bergmassor. Det rör inget högteknologiskt eller något som är kopplat till hemliga saker. Platserna för våra projekt är dessutom offentliga.

Hur kan ni lägga ett anbud som är så mycket lägre än konkurrenterna, vad är hemligheten?

– Att höja effektiviteten lite grann på många olika delar, det är vår styrka. Det är ett resultat av att vi genomfört ett stort antal tunnelarbeten tidigare i flera olika länder. Över 5000 kilometer tunnel har CRTG byggt totalt.

Cecilia Malmsten betonar att bolaget har bra avtal med underleverantörer som Epiroc och Sandvik och har jobbat med med dem i många projekt i Kina.

– Och kan man handla upp en stor volym är det klart att man får bättre villkor.

Kommer ni att lämna in anbud på annat är tunneldrivning i Sverige?

– Nu fokuserar vi först på att leverera de här tre arbetstunnlarna. Sedan kommer vi att titta på andra anbud för tunneldrivning, det kan gälla huvudtunnlar i tunnelbanesystemet eller arbetstunnlar.

Vad har ni fått för reaktioner efter den senaste tidens rapportering?

– Jag har fått jättemycket mejl och samtal från både byggbranschen, från kundsidan och från media och fackförbund. Den övervägande delen är positiva. De uttrycker att det är intressant att det kommit ett tekniskt avancerat företag hit som kan bidra med nya kunskaper. Vissa frågar just om arbetskraften och hur vi ska leva upp till arbetsmiljökrav. Det ligger väl i människans natur att man funderar mycket på det som man inte känner till, säger Cecilia Malmsten.

Hon säger till Byggindustrin att prioritet nummer ett nu är att “leverera ett bra projekt till kunden enligt de lagar och regler som gäller i Sverige”.

– CRTG är världens största tunnelbyggare och varumärket som CRTG har är något bolaget är rädd om. Det är självklart att vi ska genomföra projekt enligt alla regler och förordningar, säger Cecilia Malmsten.

Ingen överprövning

Tilldelningen har vunnit laga kraft och någon ansökan om överprövning blev det inte trots kritiken.

– Nästa steg är att skriva kontrakt med kunden, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, och det ska ske inom ett par veckor, säger Cecilia Malmsten.

Efter det ska CRTG ta fram en projektplan och övriga dokument kring bygget som kunden ska godkänna. Först därefter kan bolaget göra i ordning arbetsområdena i Nacka. Enligt Cecilia Malmsten ska bolaget anlita “välkända svenska underleverantörer” för de grundläggande markarbetena vid arbetsplatsen.

Söker personal via Arbetsförmedlingen

Hur CRTG ska genomföra själva tunneldrivningen är inte klart. Bolaget annonserar just nu efter en rad personer via Arbetsförmedlingen. Bland annat söker CRTG “blasting workers”, "tunnel engineers” och “operator of drill jambo”.

Men enligt Cecilia Malmsten är det inte säkert att man kommer att hitta all den kompetens som krävs genom rekrytering.

– Vi är just nu tre svenskar som är anställda och vi håller på att rekrytera några till som ska ingå i management-teamet. Sedan har vi ett antal kinesiska kolleger som söker arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. De är alla erfarna och kvalificerade personer på området, säger Cecilia Malmsten.

Byggstart vid årsskiftet

Hur projektet för själva tunneldrivningen ska utformas i detalj blir klart först när Förvaltningen för utbyggd tunnelbana godkänt projektplanen i sin helhet.

– Vi söker personal via annonser samtidigt som vi är inställda på att använda underleverantörer även för tunneldrivningen. Med tanke på det kompetensunderskott som råder på marknaden så kan vi inte förlita oss på att vi kommer att få så många som ansöker, säger Cecilia Malmsten.

Fakta om CRTG:s vunna upphandling

Bolaget ska bygga tre arbetstunnlar i Nacka i samband med att Region Stockholm förlänger tunnelbanan från Kungsträdgården via Södermalm till Nacka. Tunnlarna heter Järla Östra, Värmdövägen och Skönviksvägen.

Avtalet är värt 276 miljoner kronor.

Byggstart för tunneldrivning beräknas ske vid årsskiftet.

FUT har svarat på de vanligaste frågorna om upphandlingen här.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev