Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Klart för schaktning i Bellvue Parken

Publicerad: 23 januari 2009, 09:03

Regeringen tillåter att Norra Länken genom nationalstadsparken Bellvue Parken i Stockholm kan byggas genom schaktning från jordytan istället för så kallad rörtryckning. Enligt Vägverket blir kostnaden därmed 800-1200 miljoner kronor lägre.


Regeringens beslut innebär en förändring i miljöbalken som gör det möjligt att göra tillfälligt intrång i en nationalstadspark om det föreligger ett angeläget allmänt intresse. Detta får bara ske om parken återställs så att det inte kvarstår mer än en obetydlig skada.

Därmed kan den 155 meter långa jordtunnel genom Bellevue Parken, som är en del av Norra Länken, byggas genom schaktning från jordytan istället för genom så kallad rörtryckning - förutsatt att Vägverket finansierar åtgärder för att återställa parkområdet.

– Vi möjliggör nu att Norra länken kan färdigställas utan att nationalstadsparkens naturvärden skadas. Dessutom säkerställer vi att framtida förnyelser av infrastrukturen i området får göras om de medför en förbättring för miljön i parken och om marken återställs efteråt, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Vägverket räknar med att detta byggsätt blir mellan 800-1 200 miljoner kronor billigare.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.