Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kommuner går före och hotar sig själva

Publicerad: 1 april 2019, 04:00

Sollentuna och Sundsvall har gått före lagstiftningen och infört egna sanktionssystem för försenade bygglov.

Foto: Johanna Åfreds

Under 2018 fattade riksdagen beslut om ett sanktionssystem för försenade bygglov som trädde i kraft den 1 januari 2019. Men Sollentuna och Sundsvall har gått före och infört egna sanktionssystem gentemot sig själva.


Under 2018 fattade riksdagen beslut om ett sanktionssystem för försenade bygglov som trädde i kraft den 1 januari 2019. Men Sollentuna och Sundsvall har gått före och infört egna sanktionssystem gentemot sig själva.

I Sollentuna fattades ett beslut för cirka två år sedan om att sänka bygglovsavgiften i de fall kommunen tog för lång tid på sig fram till beslut.

– Det var för att visa goodwill och som en del i vårt arbete med att förbättra information och bemötande, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö-och byggnadsnämnden i Sollentuna.

Vad han vet så har inte avgiften sänkts i något fall hittills och han är inte orolig för de nationella bestämmelserna som trädde i kraft i år.

– Vi har inte avsatt några pengar i budgeten för uteblivna avgifter. Vår målsättning är att klara det, säger han.

Läs mer: Långdragna bygglov är på väg bort.

Sundsvall har redan en garanti. I de fall företag skickar in bygglovsansökan som är komplett och enligt detaljplan så ska inte handläggningstiden ta mer än fyra veckor.

Denna garanti kompletteras nu av de nationella bestämmelserna från 1 januari 2019, som inte heller bygglovschefen Leif Nilsson oroar sig för.

– Utifrån den organisation vi har tror jag inte det blir så revolutionerande. Vi har stärkt upp den administrativa sidan. Det viktiga är att vi blir snabba på att skicka ut kompletteringsförelägganden inom tre veckor från det att ärendena har kommit in. Ett stort problem är att många handlingar inte är kompletta från den som ansöker, säger Leif Nilsson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.