Politik
Kommunerna ska pressas till byggande
Publicerad: 26 maj 2015, 13:05
Utredarna Per-Anders Bergendahl, Hans Lind och Monika Hjeds Löfmark presenterar rapporten ”Bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen”. Foto: Johanna Åfreds
Foto: Johanna Åfreds
Kommunernas planmonopol, hyressättningssystemet och de svenska skatterna ifrågasätts i ny utredning om bostadsmarknaden.
Det är inte främst byggkostnaderna som gör att det byggs för lite i Sverige. Detta slår Hans Lind, professor på KTH och en av tre utredare bakom rapporten ”Bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen”, fast. Skillnaden mellan Sverige och likvärdiga länder vad gäller byggkostnaderna är inte så stor, hävdar han.
– Det finns exempel på lågprisprodukter och det går att bygga billigt, ta till exempel Boklok, säger han.
Ett stort problem enligt rapporten, som är en del i Finansdepartementets långtidsutredning, är snarare markåtkomsten. Här är kommunernas incitament att bygga ofta inte så starka.
–Det är riskfyllt för en lokalpolitiker att driva frågan om byggande. Här måste staten skruva åt och sätta press på kommunerna. Ett sätt skulle kunna vara att kräva av kommunerna att de ska redovisa vad de gör för att bygga för hushåll med svag ekonomi, säger Hans Lind.
Han efterlyser även ökade möjligheter för enskilda att överklaga när de fått avslag på sina byggplaner, samt att exempelvis länsstyrelsen får ökad makt att träda in, bryta det kommunala planmonopolet och ge uppdrag om bostadsbyggande. Mer mark måste planläggas och restriktionerna gällande buller och strandskydd bör luckras upp, enligt utredningen.
Även en uppluckring av bruksvärdessystemet efterlyses. Förslag ges om att införa en ny hyressättningsmodell i nyproduktion och för lediga lägenheter i relativt nybyggda hus. Man konstaterar också att i många länder är det boende i hyresrätt som är mer benägna att flytta av bland annat arbetsmarknadsskäl.
–I Sverige däremot är det tvärtom, enligt utredaren och nationalekonomen Monika Hjeds Löfmark.
Förklaringen till detta är det låga utbudet av hyresrätter i vissa regioner, som i sin tur delvis orsakats av bruksvärdessystemet som reglerar hyressättningen enligt rapporten. Även reavinst- och stämpelskatten bör enligt utredarna sänkas och finansieras med hjälp av en liten höjning av fastighetsskatten för att öka utbudet av bostäder och därmed rörligheten.
– I Sverige är reavinstskatten evig. I en del andra länder är den lägre för de som har bott ett visst antal år i sin bostad, säger docent Per-Anders Bergendahl, även han en av utredarna till rapporten.
De tre utredarna har även kommit fram till att den finansiella stabiliteten borde stärkas genom gradvis minskade ränteavdrag och stegvist införande av amorteringskrav.