Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Konkurrensverket: Det bör vara anbudsgivning på kommunal mark

Publicerad: 16 december 2013, 13:44

Konkurrensverket vill ta bort en rad hinder som man anser hämmar konkurrensen. Bland annat bör anbudsförfarande vara den vanligaste formen för anvisning av kommunal mark. Det skriver myndigheten i en rapport som överlämnades till regeringen på måndagen den 16 december.


Konkurrensverket har, på regeringens uppdrag, granskat vissa marknader för att kartlägga brister i konkurrensen och föreslår åtgärder till förbättringar.

Byggsektorn hör till de branscher som har granskats särskilt. För att främja konkurrensen i byggbranschen och snabba upp byggandet av nya bostäder föreslår Konkurrensverket att anbudsförfarande bör vara den vanligaste formen för anvisning av kommunal mark.

– Det är konsumenterna som drabbas när konkurrensen inte fungerar ordentligt. Därför är det viktigt att undanröja konkurrenshinder och släppa fram företag med skaparkraft och friska idéer, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Ett område som lyfts fram i rapporten är att privata aktörer kan uppleva att de konkurrerar med offentliga aktörer på olika villkor. Blotta misstanken om att offentliga subventionerar egna verksamheter som drivs i konkurrens med privata företag påverka privata aktörers strategier och investeringsbeslut negativt. Konkurrensverket föreslår därför att det ställs krav på offentliga aktörer att särredovisa den verksamhet som är konkurrensutsatt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.