Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Konkurrensverket vill sätta kartellbolag i karantän

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Bolag som upprepade gånger gör sig skyldiga till brott mot konkurrenslagen bör kunna sättas i karantän och utestängas från att delta i offentliga upphandlingar under en tid. Även investerare kan bojkotta kartellbolag genom att avyttra alla aktier i de skyldiga bolagen.

Det var budskapet när Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren talade vid en konferens anordnad av Sveriges Bergmaterialindustri och Svenska Fabriksbetongföreningen i Stockholm i dag.

Norgren manade också till stor försiktighet vid olika samarbeten mellan konkurrerande företag, exempelvis i branschföreningar eller vid partneringentreprenader.

- Samverkan mellan marknadens aktörer där de tar ansvar för utvecklingen är något naturligt och positivt. Men alltför mycket informationsutbyte mellan konkurrenter kan skada konkurrensen. Framför allt kan fel sorts samarbete inte bara vara negativt, det kan dessutom vara olagligt.

Som ett exempel på hur ett vällovligt samarbete kan gå över i olagligheter nämnde Claes Norgren bensinkartellmålet.

- Representanter för de fem största bensinbolagen utnyttjade möten vars uttalade syfte var att diskutera sig fram till metoder för utfasning av bly i bensinen. Men vissa av mötena kom att ägnas åt olagligheter. Resultatet blev att de fem oljebolagen nu har dömts att betala 112 miljoner kronor i böter för kartellbrott.

Claes Norgren utnyttjade tillfället att presentera två initiativ. Det ena består i att offentliga beställare redan i dag har möjlighet att utestänga kartellbolag från offentliga upphandlingar - det har nyligen Nämnden för offentlig upphandling slagit fast i ett remissvar. Denna möjlighet har hittills inte utnyttjats i Sverige men i USA är principen väl etablerad, enligt Claes Norgren.

En annan möjlighet är att uppmana institutionella investerare att inte placera pengar i företag som gjort sig skyldiga till kartellbrott. Sjunde AP-fonden har redan i dag inskrivet i sin placeringspolicy att inte äga aktier i kartellbolag under ett antal år. I dagsläget finns ett svenskt bolag på fondens svarta lista, berättar vd Peter Norman. Det är SAS, som 2001 avslöjades för medverkan i en kartell med Maersk Air. När det gäller de bolag som misstänks för inblandning i asfaltkarteller avvaktar fonden den rättsliga prövningen. I policyn står visserligen att det räcker med att ett företag erkänt - vilket borde diskvalificera NCC - men Norman tycker att det skulle kunna slå snett.

- Om man antar att det behövs mer än ett bolag för att det ska bli en kartell så skulle vi i det här fallet riskera att straffa det bolag som valt att gå ut och erkänna. Det gäller att inte skjuta på fel fågel, så att säga. Jag tycker att NCC varit ganska duktiga på att hantera situationen.

- Men om domstolen går på Konkurrensverkets linje får vi göra en allvarlig analys av hur vi ska agera.

I Sjunde AP-fondens senaste innehavsförteckning framgår att fonden inte har några NCC-aktier för tillfället. Däremot äger fonden Skanska-aktier till ett värde av drygt 50 miljoner kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.