onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kontrollavgifter för personalliggare skjuts på framtiden

Publicerad: 23 oktober 2015, 11:41

Bild 1/2  Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier, tycker det är bra att branschen får mer tid för att införa personalliggare. Men han önskar att Skatteverket preciserar vad de menar med en försiktig tillämpning.

Foto: Mattias de Frumerie

Lagen om elektroniska personalliggare för byggbranschen träder i kraft den 1 januari 2016. Men nu meddelar Skatteverket att de ska ha en försiktig tillämpning av lagen i minst ett halvår. I praktiken innebär det att de ska vara återhållsamma när det gäller att ta ut kontrollavgifter.

Ämnen i artikeln:

personalliggareSkatteverketbyggpolitikPolitiksvartjobb

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, förklarar beslutet.

– Vi ser att det fortfarande finns osäkerhet kring hur lagen ska tillämpas. Därför kommer vi att ta särskild hänsyn under första halvåret och ha en försiktig tillämpning. Vi kommer inte att vara hårda med kontrollavgifter. Det blir en bedömning från fall till fall, säger han.

Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier, tycker det är bra att branschen får mer tid för att införa personalliggare. Men han önskar att Skatteverket preciserar vad de menar med en försiktig tillämpning.

– Det är bra att Skatteverket inser att tiden sprungit ifrån dem. Nu är det viktigt att det blir en rättssäker tillämpning direkt efter årsskiftet. Det får inte vara så att den mjuka linjen övergår i en hård linje bara för att kontrollanten eller platschefen vaknat på fel sida en dag, säger han.

Både Peter Löfgren och Conny Svensson uppger att det nu finns en väl fungerande dialog mellan branschen och Skatteverket.

– Vi hade ett möte i onsdags. Då kom vi en bra bit på vägen och jag är övertygad om att vi kommer att hitta en lösning snart, säger Conny Svensson.

En fråga som återstår att lösa är hur en byggarbetsplats ska definieras, oklarheten gäller framförallt inom så kallad byggservice som upphandlas med ramavtal. Ett annat problem är att det elektroniska system som byggherrar ska använda för att anmäla byggverksamhet till Skatteverket inte är färdigutvecklat än. Skatteverket har inte heller hunnit utbilda den personal som ska genomföra kontrollerna på byggarbetsplatserna.

– Det här beror på Skatteverkets egna processer. De har inte tagit fram regler för tillämpning och systemstöd i tid. Det är det som primärt gjort att vi sitter i tidsbrist, säger Peter Löfgren.

Personalliggare i byggbranschen

■ Från och med den 1 januari 2016 måste alla byggen ha en elektronisk personalliggare.
■ Lagen tillämpas på byggarbetsplatser som överstiger fyra prisbasbelopp om byggarbetet startar efter årsskiftet eller pågår efter halvårsskiftet 2016.
■ Både den som bedriver byggverksamheten och byggherren har skyldighet att se till att det finns en personaliggare på byggarbetsplatsen och att den hanteras på rätt sätt.
■ Skatteverket kommer att genomföra oannonserade kontroller och kan utdela sanktioner till dem som inte följer reglerna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev