Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Korrekt upphandling i Österund anser regeringen

Publicerad: 25 april 2012, 13:40

Regeringen tänker inte agera med anledning av den kritiserade upphandlingen av den nya ishallen i Östersund. Det har regeringen meddelat EU-kommissionen.


De krav som Östersunds kommun ställde i samband med upphandlingen av ishallen var relevanta. Utvärderingskriterierna hade tillräcklig koppling till föremålet för upphandlingen, som regeringen uttrycker det.

Det är slutsatsen i ett svar från den svenska regeringen till EU-kommissionen.
Regeringen har meddelat EU-kommissionen att den tycker att de krav som ställdes hade koppling såväl till projekteringen som till byggentreprenaden. Regeringen har inte gjort någon bedömning av upphandlingen i övrigt.

Därmed anser regeringen att den har avslutat ärendet. Nu får EU-kommissionen fundera på om den ska gå vidare till EU-domstolen, vilket kan ta tid.

Vi berättade i Byggindustrin 2.12 att EU-kommissionen har inlett en granskning av Östersunds kommuns upphandling av byggentreprenaden av en arena för issporter och gymnastik för 260 miljoner kronor. Detta efter en anmälan från den folkpartistiske kommunpolitikern Mats El Kott. Konkurrensverket har, på uppdrag av regeringskansliet, undersökt saken och begärt information från kommunen.

I Byggindustrin 16.11 berättade vi att lokala byggföretag kritiserade Östersunds kommuns upphandling av byggentreprenaden av den nya arenan. Kritiken gick ut på att de krav som ställdes diskvalificerade all byggföretag utom de stora riksbyggarna. Bara Peab och Skanska lämnade anbud och Peab tilldelades entreprenaden.

Ett krav i kommunens upphandlingsföreskrifter var att leverantören ska ha genomfört minst två arenaprojekt på minst 40 miljoner kronor under de senaste fem åren. Dessutom ska leverantören ha genomfört minst två partneringprojekt på lika stora belopp under samma tidsperiod.

Lokala byggare i Östersund tyckte att dessa krav var orimliga. Nu har regeringen alltså meddelat EU att den svenska hanteringen av ärendet är avslutad.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.