Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Kortare utbildning för bygglärare

Publicerad: 21 April 2008, 13:19

Regeringen vill korta utbildningen för yrkeslärare från tre till ett år för att undvika lärarbrist i framtiden.– Det är väldigt bra! Säger Lars Tullstedt, utbildningsansvarig på Sveriges Byggindustrier (BI).


Sverige står inför en akut brist på yrkeslärare. Idag är 75 procent av yrkeslärarna 50 år eller äldre. Enligt en prognos från Högskoleverket kommer det att saknas omkring 5 000 yrkeslärare år 2020.

Idag är lärarutbildningen tre år både för yrkeslärare och för lärare i läsämnen.

­–Det är en god ambition, men det fungerar inte i praktiken. Man får inte in sökanden helt enkelt, säger Lars Tullstedt, utbildningsansvarig på Sveriges Byggindustrier (BI).

På måndagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund sin lösning på problemet: att korta utbildningen från dagens tre till ett år. Han föreslår också att branscherna ska få ett större ansvar för att bedöma de blivande lärarnas yrkeskunskaper.

Enligt, Lars Tullstedt, är förslaget helt i linje med branschens önskemål. Han anser inte att en kortare utbildningstid riskerar att sänka yrkeslärarnas status.

– Grunden för yrkeslärare är den egna yrkesverksamheten och den behöver bara kläs på med pedagogiken. De ska vara stolta över den kunskap som de tar med sig in i yrket och behöver inte akademiska poäng bara för sakens skull.

Byggnads ordförande Hans Tilly tycker också att Björklunds analys av läget är helt rätt.

­–Något måste göras för att få fler yrkeslärare. Det är viktigt att de ekonomiska förutsättningarna för duktiga yrkesarbetare att vidareutbilda sig blir bättre. När man är i 35-40 årsåldern och kanske har skulder kan det vara svårt att börja studera.

– Däremot är jag inte säker på att det bästa är att alltid göra det kortare och sämre när det gäller yrkesutbildning. Det är fel att göra yrkesutbildning till andra klassens utbildning med lägre krav, säger Hans Tilly.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.