Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kraftbolag överväger bygga ny kärnkraft

Publicerad: 19 november 2010, 12:27

Vid årsskiftet börjar förändringarna i kärntekniklagen att gälla och regeringen får ge tillstånd till nya reaktorer. Och både Vattenfall och Eon överväger att bygga nya reaktorer.


– Vi är intresserade och kommer att titta på om det är lönsamt att bygga ny kärnkraft, säger Bo Ehlin som jobbar med mediafrågor på Vattenfall.

Även kraftbolaget Eon överväger att bygga en ny kärnreaktor i Oskarshamn. Sveriges äldsta reaktor Oskarshamn 1 behöver snart moderniseras eller tas ur drift och ersättas av en ny reaktor.

– Det pågår en utredning om vi ska förlänga livstiden på O1 eller bygga nytt, säger Torbjörn Larsson, presschef på Eon.

Livslängden hos en reaktor är ungefär 50-60 år. Reaktorn O1 byggdes 1972 och är snart 40 år gammal. Och det tar runt 15 år från beslutet är fattat tills den färdiga reaktorn är i drift.

– Vi behöver ta ett beslut de närmaste åren. Beslutet kommer sannolikt inte i år, säger Torbjörn Larsson.

Företaget har nyligen genomfört en omfattande modernisering av reaktorn Oskarshamn 3. Renoveringen av reaktorn Oskarshamn 2 är planerad till åren 2012-2013. Sedan måste Eon ta tag i framtiden för O1.

Men valet står inte bara mellan modernisering och byggandet av nya reaktorer. Båda bolagen överväger även att ta gamla reaktorer ur drift och satsa på andra energislag.

– Vi är väldigt inne på spåret med alternativa energikällor som vindkraft, säger Bo Ehlin på Vattenfall.

– Det är möjligt att vi satsar på annan energi också, det beror på hur den politiska spelplanen ser ut, säger Torbjörn Larsson på Eon.

Den rödgröna oppositionen lovade innan riksdagsvalet 2010 att vid en valseger riva upp lagändringen som tillåter ny kärnkraft.

Finska Fortum, det tredje bolaget som äger svensk kärnkraft, är mycket intresserat av att bygga ny kärnkraft eftersom den är ekonomiskt konkurrenskraftig och inte släpper ut klimatstörande koldioxid. Det säger företagets nordenchef Per Langer till tidningen Dagens Industri.

Men om det inte finns en blocköverskridande överenskommelse för ny kärnkraft i riksdagen kommer varken Fortum eller något annat bolag att satsa de 50-60 miljarder kronor som en ny reaktor kostar, tror Per Langer.

Bolaget kommer istället att lägga flera miljarder kronor de kommande åren på modernisering och effekthöjning av reaktorerna i Forsmark och Oskarshamn, där Fortum är delägare.Lagarna kring kärnkraft ändrades 2010

Folkomröstningen 1980 ledde till ett politiskt beslut om att alla Svenska kärnkraftverk skulle vara skrotade år 2010. Men den 17 juni 2010 röstade riksdagen med två rösters marginal igenom regeringens proposition 2009/10:172, vilken omfattar en rad lagändringar som möjliggör ny kärnkraft.

Ändringar görs bland annat i miljöbalken, lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) samt lagen om kärnkraftens avveckling (1997:1320). Ändringarna innebär att:

* Kravet på avveckling av kärnkraftens upphävdes 1 augusti 2010.
* Förbudet mot nya reaktorer tas bort 1 januari 2011.
* En ny reaktor får bara byggas om den ersätter en gammal.
* Nya reaktorer får bara byggas där det finns kärnkraftverk idag.
* Sverige ska även fortsättningsvis ha maximalt tio reaktorer.
* Nya reaktorer ska byggas utan statliga subventioner.
* Skadeståndet mot ägaren till ett kärnkraftverk blir obegränsat om det sker en olycka.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.