Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Kräv klimatsmart byggande i Stockholm"

Publicerad: 19 februari 2009, 15:51

Det byggs för få energieffektiva hus i Stockholm. Kommunen bör kräva passivhus av byggarna för att anvisa mark, anser oppositionspolitikerna i Miljöpartiet.


– Stockholm håller på att halka efter andra städers satsningar på klimatsmart byggande. Det behövs en politisk vilja i Stockholm för att nå ett mer energieffektivt byggande, säger Emilia Hagberg, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm.

Partiet samlade därför byggbranschen till ett frukostmöte för att berätta om sitt förslag till strategi för klimatsmart byggande i huvudstaden. Strategin ”Nio punkter för klimatsmart bostadsbyggande i Stockholm” togs fram hösten 2008.

Till exempel ska nya bostäder som markanvisas 2010 i Stockholm högst förbruka 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år exklusive hushållsel. Det är samma krav som ställs i den svenska definitionen av passivhus.

MP vill också att ett program för miljöanpassat byggande införs igen. Det tidigare programmet skrotades när alliansen tog makten i stadshuset. Partiet anser också att kraven på energianvändning i husen bör följas upp.

– Bara 40 procent av projekten levde upp till kraven under förra programmet. Det är inte bra nog, säger Emilia Hagberg.

Uppföljningen ska ingå i avtalet med byggarna. Håller inte huset vad man lovat kan det betraktas som kontraktsbrott och bör ge böter samt stopp för nya markanvisningar under fem år.

– Det här är ett sätt att visa att man menar allvar, säger hon.

Partiet vill också att Stockholm skapar tre klimatneutrala stadsdelar: Norra Stationsområdet, Norra Djurgårdsstaden samt Bromma flygfält, där flygplatsen bör avvecklas. Hammarby Sjöstad är den senast skapade klimatanpassade stadsdelen och där ligger energianvändningen bara något under dagens byggnorm.

Uppslutningen var stor vid frukostmötet. Ett trettiotal företrädare för bygg- och bostadsbolag, högskolor och myndigheter var där.

– Den här frågan ligger helt rätt i tiden. Det här mötet hade inte samlat så många personer för några år sedan, sa Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Och strategin togs ganska väl emot, det var främst energikravet som deltagarna hade invändningar mot.

– Det är bra punkter, det är bara första punkten man kan diskutera. 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år kan vara svårt att nå, 75 är mer rimligt. Man kan införa en trappa där kraven skärps gradvis, föreslog Agneta Wannerström, miljösamordnare på Skanska Sverige.

Flera hade också invändningar mot att Stockholm och andra kommuner ställer olika krav. Det är bättre att gå före de nationella byggreglerna i speciella demonstrationsområden, ansåg några deltagare.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.